Uzun süreden beri konuşulan Avrupa Süper Ligi’nin kuruluşu sonrasında çeşitli kesimlerden tepkiler art arda geliyor. Kurucu 12 takım haricinde destek veren de pek yok. UEFA dan gelen, “Bu ligdeki takımlara ve futbolculara yaptırım” açıklaması da son derece önemli. Ayrıca bu düzeydeki 20 takımın maçlarını yönetmek üzere en az 25 üst düzey hakemin ve 50 üst düzey yardımcı hakemin görev alması lazım. VAR’ı da düşünürsek, toplam sayı 100’ü geçer. Bu hakemler FIFA ve UEFA’ya bağlı. UEFA’nın şimdilik tavrı net, bu durumda hakemlere de müsaade etmeyeceği aşikar. 100’den fazla üst düzey hakem resmi hakemliği bırakıp, sadece UEFA Süper Lig hakemliğimi yapacak? Sonuçta, Bu ligin oynanabilmesi için UEFA’nın mutlaka yeşil ışık yakması veya bu net tavrını yumuşatması, ya da bu işin içinde olması lazım, yoksa bu proje hayal olup, hayata geçmeden tarihe gömülür.

Bir diğer yandan da UEFA ile anlaşma sağlanamazsa, bu 12 takım tüm ilişkileri koparmaya hazır görünüyor. Kendi organizasyonlarını yaparak parayı kendileri yönetmek istiyorlar aslında. UEFA başkanının Avrupa futbolunun önde gelen 5 ülkesinin birinden olmaması ve başkan Aleksander Ceferin’in otorite kuramayışı ayrıca krizleri iyi yönetemeyişi de önemli bir faktör. Irkçılığa karşı bile çifte standart uyguluyorlar. Yarım kalan PSGBaşakşehir maçının hakemi, Sloven dostu Rumen Hategan olunca yeniden Şampiyonlar Ligi’nde görev alabilirken, Slavia Prag’lı Kudela’ya 10 maç ceza veriliyor. Bu krizden ne sonuçlar çıkacak bakalım? Tünelin ucunda UEFA organizasyonlarının yarım kalması bile görülebilir.

***

Merkez Hakem Kurulu yoğun maç trafiği ve covid den dolayı bunalmış durumda. Buna rağmen 2 haftadan beri atamalarda fazla hata yapmıyorlar. Bu da sahadaki yönetimlere olumlu yansıyor. Hata olmuyor mu? Oluyor tabii ki, o kadar hata kadı kızında da olur. Buradan MHK’ya bir tavsiyem olacak, şu hakemleri kampa alma işinin sonuçlarını iyi düşünmek gerek. Geçen seneki pandemi sonrası düzenlenen Riva kampı, hedefinden uzaklaşmış yarıda kesilmişti. Bir süre önce düzenlenen Antalya kampından sonra hakemlerde covid patlaması yaşandı. Bu kamp hakemlerin moral ve motivasyonlarını olumlu mu etkiler, olumsuz mu etkiler göreceğiz. Bu kampın getirilerinin ne olacağını bir kez daha düşünmek lazım. Umarım, kampın sonunda yeni hastalıklar yaşamayız.