Sömestr tatilini bekleyen öğrenciler son zamanlarda sıklıkla 15 tatil (yarıyıl tatili) ne zaman? araştırması yapıyor. MEB dönem başında 2019-2020 eğitim öğretim dönemi için tatil takvimini yayınlamıştı. Haberimizde, 2020 MEB Şubat tatili ve ara tatil tarihlerini okurlarımız için bir araya getirdik…

15 TATİL (YARIYIL TATİLİ) NE ZAMAN?

2019-2020 eğitim öğretim dönemi, 9 Eylül 2019 tarihinde başladı ve öğrenciler 18-22 Kasım tarihleri arasında ilk ara tatillerini yaptılar. Hafta sonlarının birleşmesiyle birlikte 9 gün süren tatilin ardından 25 Kasım tarihinde de ilk ders zili çaldı. Öğrenci ve velilerin merakla beklediği 15 tatil( yarıyıl tatili) ise, 20 Ocak 2020 tarihinde başlayacak. Hafta sonları ile birlikte 16 gün sürecek olan sömestr tatilinin ardından ikinci yarıyıl eğitim öğretim dönemi 3 Şubat 2020 tarihinde başlayacak.

İKİNCİ ARA TATİL NE ZAMAN?

6 Nisan 2020 tarihinde başlayacak olan ikinci ara tatil hafta sonlarıyla birlikte yine 9 gün sürecek ve öğrenciler, 13 Nisan 2020 tarihinde yeniden ders başı yapacak.

OKULLAR NE ZAMAN KAPANACAK?

13 Nisan’da son tatillerinin ardından derse başlayan öğrenciler, ikinci yarıyılı 19 Haziran 2020 tarihinde tamamlayacak. Okulların 19 Haziran’da kapanmasının ardından yaz tatili 11 hafta sürecek.

“Öğrenciler kendilerine zaman ayırmalı”

Hafta sonu tatilleri de eklendiğinde 9 günü bulan ilk ara tatilin iyi geçirilmesi öğrenciler açısından büyük önem taşıyor. Eğitim Uzmanı Burçak Özel, öğrencilerin bu tatil sayesinde nefes alacağını belirterek, “Öğrencilerin ilk sınavlardan sonra dinlenmeleri gerekiyor. Kendilerine zaman ayırmalılar. Çünkü genelde yoğun bir tempoda okula gidiyorlar. Sabah erken kalkıyorlar. Bazı öğrenciler kursa gidiyor. Bu bir haftalık süreci, dinlenme ve kendilerini geliştirebilecek bir zaman dilimi olarak görmeliler” diyor. 

Ara tatil döneminde velilere de büyük iş düşüyor. Çocukların vakitlerini verimli geçirmeleri için uygun bir ortam yaratmaları gerekiyor. Özel, “Zaten Bakanımız da açıklamasında öğrencilerin bilim, sanat, kültür, spor gibi faaliyetlere yönlendirilmesi gerektiğini; bu süreçte dersin ikinci, üçüncü plana atılması gerektiğini vurguladı” hatırlatmasını yapıyor. 

Eğitim Uzmanı Burçak Özel’e göre ara tatil LGS ve YKS gibi sınavlara hazırlanan öğrenciler için de iyi bir fırsat:

“Onlar uzun soluklu bir maraton sonucunda sınava girecekler ve bu maratonun çok da sekteye uğramaması lazım. Bu süreçte bol bol soru çözerek bilemedikleri konular varsa bu konuların tekrarını yaparak eksiklerini tamamlayabilirler.”

Öğrencilere ders konusunda baskı yapılmamalı 

Bu dönemde öğrencilerin evde kaliteli zaman geçirmesini sağlamak gerekiyor. Özel, bunun önemli bir ayrıntı olduğunu vurguluyor:

“Çocukların geneli evde oturmaktan sıkılıyor. Ancak anne baba, çocuklar her ‘Canım sıkıldı’ dediğinde hemen ‘bilgisayar ya da tabletini al’ dememeli. Hayal güçlerini canlandırmak adına sıkılmaları da iyi. Çocuklara resim çizme, hikaye yazma ya da beraber sohbet edebilecekleri bir ortam yaratmaları gerekiyor. Sabahtan akşama kadar bilgisayarın başına mahkum etmeden, aslında hayatın içine sokmak gerekiyor.” 

Uzmanlar, velilerin ara tatillerde öğrencileri ders yapmaları konusunda zorlamamalarını tavsiye ediyor. Ancak çocukların kitapla bağlantısını koparmamak önemli:

“Her gün düzenli kitap okumalılar. Bunu sağlamak için aileler çocukla beraber kitap okuyabilir ya da çocuğa kitapla ilgili sorular sorabilir. Böylece çocukla olan iletişim artar. Çocuk da kitap okumaktan zevk almaya başlar.”

KAYNAK: TRT HABER

Editör: Haber Merkezi