İçişleri Bakanlığı 1 Haziran 2021'e kadar devam edecek kademeli normalleşme sürecinde geçerli olacak tedbirleri açıkladı. Koronavirüs tedbirlerinden biri olarak uygulanan 18 yaş altı sokağa çıkma yasağındaki değişiklik dikkat çekti. 20 yaş altı sokağa çıkma yasağı kalktı mı? 18 yaş altı seyahat edebilecek mi? 65 yaş üstü seyahat yasağı var mı? İşte cevabı...

18 YAŞ ALTI TOPLU TAŞIMA YASAĞI VAR MI?

Sokağa çıkma kısıtlamasına tabi olup olmadığına bakılmaksızın 65 yaş ve üzeri vatandaşlarımız ile 18 yaş altı gençler ve çocuklarımız kademeli normalleşme döneminde şehir içi toplu ulaşım araçlarını (metro, metrobüs, otobüs, minibüs, dolmuş vb.) kullanamayacaklar.

65 yaş üstü seyahat yasağı

65 YAŞ ÜSTÜ VE 18 YAŞ ALTI SEYAHAT YASAĞI DETAYLARI

Toplu taşıma kısıtlaması devam eden yaş grubunun seyahat kısıtlaması uygulamasında değişiklik yapıldı. Genelgede, ''Aşı hakkını kullanarak iki doz aşı olmuş olan 65 yaş ve üzeri kişiler ile 18 yaş altı gençler için herkes için uygulanan sokağa çıkma kısıtlamasının dışında ayrıca bir sokağa çıkma kısıtlaması uygulanmayacak.

Aşı hakkı bulunmasına rağmen aşı olmayan 65 yaş ve üzeri vatandaşlarımız ise hafta içi günlerde sadece 10.00-14.00 saatleri arasında sokağa çıkabilecekler olup, hafta sonları tam gün sokağa çıkma kısıtlamasına tabi olacaklardır.'' ifadelerine yer verildi.

Sokağa çıkma yasağının uygulandığı gün ve saatlerde şehirler arası seyahat kısıtlaması olacak. ''Sokağa çıkma kısıtlaması uygulanan süre ve günlerde vatandaşlarımızın uçak, tren, otobüs gibi toplu taşıma vasıtalarıyla yapacakları şehirlerarası seyahatler için ayrıca seyahat izni alması istenmeyecek, şehirlerarası seyahat edeceğini bilet, rezervasyon kodu vb. ile ibraz etmesi yeterli olacaktır. Bu durumdaki kişilerin şehirler arası toplu taşıma vasıtaları ile ikametleri arasındaki hareketlilikleri, kalkış-varış saatleriyle uyumlu olmak kalmak kaydıyla sokağa çıkma kısıtlamasından muaf olacaktır.''

SEYAHAT YASAĞI KALKTI MI?

Şehirlerarası seyahate ilişkin alınan kurallar ise şöyle;

Sokağa çıkma yasağının uygulandığı dönemlerde şehirlerarası seyahat yasağı geçerli olacak. Otobüs, uçak ve tren gibi toplu taşıma araçlarıyla seyahat izin belgesi istenmeyecek sadece rezervasyon yeterli olacak.

Ayrıca, şehir içi ve şehirlerarası toplu taşıma araçları için uygulanmakta olan yüzde 50 kapasite sınırlamasına devam edilecek.

Editör: Haber Merkezi