Yılda 3 defa gerçekleşen Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı’nın biri bu hafta Pazar günü gerçekleşti. Binlerce adayın ter döktüğü 2019 ALES sabah saat 10.15’te başladı. Şimdi adaylar ALES/2 sonuçları ne zaman açıklanacak? araştırması yaparken, bir yandan da 2019 ALES soruları ve cevapları yayınlanmasını bekliyor. İşte konuyla ilgili tüm bilgiler…

22 Eylül Pazar saat 10.15’te başlayan ALES/2 toplamda 150 dakika sürdü. Adaylara sınavda sayısal testlerden oluşan 50, sözel testlerden de oluşan 50 soru olmak üzere toplamda 100 soru soruldu.

ALES/3 sınavı da 17 Kasım 2019'da yapılacak. Başvurular şuan devam ediyor. 25 Eylül'de sona erecek.

ALES/2 SONUÇLARI NE ZAMAN AÇIKLANACAK?

Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı (2019 ALES/2) sonuçları 17 Ekim 2019'da elektronik ortamda duyurulacak.

ALES/2 SONUÇLARINI BURADAN ÖĞRENEBİLİRSİNİZ

2019 ALES SORULARI VE CEVAPLARI YAYINLANDI MI?

2019 ALES soruları ve cevapları henüz yayınlanmadı. Ne zaman yayınlanacağına dair de kesin bir açıklama bulunmuyor. Yayınlandığı andan itibaren haberimizde bulabilirsiniz…

ALES NEDİR? ALES PUANI NE İŞE YARAR?

ALES (Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı), lisansüstü (yüksek lisans) eğitime başvuracak kişilerin ve akademik personel kadrolarına (araştırma görevlisi, öğretim görevlisi, okutman, uzman çevirici gibi) atanmak isteyen adayların girmesi gereken bir sınavdır. Doktora başvurular için de ALES’e girilmesi gerekir.
Mecburi hizmet yükümlülüğü için yurtdışındaki üniversitelere lisansüstü eğitime gönderilecek adayları seçerken de ALES puanı şartı aranır.

Yükseköğretim kurumlarında öğretim görevlisi, okutman, araştırma görevlisi, uzman, çevirici ve eğitim öğretim planlamacısı kadrolarına atanabilmek için, alanındaki puan türünde yüz üzerinden yetmiş puan alan adaylar başarılı sayılırlar.

İyi bir ALES puanına sahip olmak yüksek lisans başvurularında adaylara büyük bir avantaj sağlar çünkü üniversitelerin tezli yüksek lisans başvurularında ALES sonucu en az %50’lik bir paya sahiptir. Lisansüstü eğitim programlarına seçme ve yerleştirme işlemleri için tüm üniversite kurumları ALES puanlarını kullanırlar ancak bazı üniversiteler lisansüstü eğitim programlarına seçecekleri öğrencileri yalnızca ALES puanına göre belirlerken, bazı üniversiteler ise diploma notlarının, mülakat sonuçlarının da dahil edildiği bir puanlama sistemi oluştururlar. ALES puanı ile doktora programları ya da sanatta yeterlik programlarına başvuracak adaylar için ise alt sınır 80 puandır.

 

 

Editör: Haber Merkezi