Kadir Gecesi gibi çok önemli bir kandili içinde yaşayacağımız Ramazan ayına artık sayılı günler kaldı. İslamın 5 şartından biri olan ve mukabele, teravih, sahur ve iftar gibi kendi içinde pek çok ibadet ve geleneğe sahip olan Ramazan ayı, tüm dünyadaki Müslümanlar tarafından heyecanla bekleniyor. Pek çok vatandaş 2019 Ramazan Ayı ne zaman başlıyor? İlk oruç ne zaman tutulacak? araştırması yapıyor. Peygamber Efendimiz Muhammed Mustafa bir hadis-i şeriflerinde;”Recep Allah’ın ayı, Şaban benim ayım, Ramazan da ümmetimin ayıdır.” buyurmuştur. Bu mübarek ayı feyzinden ve bereketinden faydalanmak isteyen inananlar, Ramazan ayı gelmeden hazırlıklarını yapmaya başladı. Peki, 2019 Ramazan Ayı ne zaman başlıyor? İlk oruç ne zaman tutulacak? İşte, ayrıntılar...

2019 Ramazan Ayı ne zaman başlıyor? İlk oruç ne zaman tutulacak?

İslam Alemi'nin heyecanla beklediği Ramazan ayı, 6 Mayıs'ta başlayacak. 5 Mayıs pazar günü ilk Teravih namazı kılınıp ilk sahur yemeği yenecek. 6 Mayıs Pazartesi akşamı ise, tutulan ilk oruun iftarı yapılacak.

Ramazan ayının önemi ve fazileti

Mübarek Ramazan ayı, çok şereflidir. Bu ayda yapılan, nafile namaz, zikir, sadaka ve bütün nafile ibadetlere verilen sevap, başka aylarda yapılan farzlar gibidir. Bu ayda yapılan bir farz, başka aylarda yapılan yetmiş farz gibidir. Bu ayda bir oruçluya iftar verenin günahları affolur. Cehennemden azat olur. O oruçlunun sevabı kadar, ayrıca buna da sevap verilir. O oruçlunun sevabı hiç azalmaz.

Bu ayda, emri altında bulunanların, işlerini hafifleten, onların ibadet etmelerine kolaylık gösteren âmirler de affolur, Cehennemden azat olur. Ramazan-ı şerif ayında, Resulullah, esirleri azat eder, her istenilen şeyi verirdi. Bu ayda ibadet ve iyi iş yapabilenlere, bütün sene bu işleri yapmak nasip olur. Bu aya saygısızlık edenin, günah işleyenin bütün senesi, günah işlemekle geçer.

Bu ayı fırsat bilmeli, elden geldiği kadar ibadet etmelidir. Allahü teâlânın razı olduğu işleri yapmalıdır. Bu ayı, ahireti kazanmak için fırsat bilmelidir.

Kur’an-ı kerim, Ramazanda indi. Kadir gecesi, bu aydadır. Ramazan-ı şerifte, iftarı erken yapmak, sahuru geç yapmak sünnettir. Resulullah bu iki sünneti yapmaya çok önem verirdi.

İftarda acele etmek ve sahuru geciktirmek, belki insanın aczini, yiyip içmeye ve dolayısıyla her şeye muhtaç olduğunu göstermektedir. İbadet etmek de zaten bu demektir.

Hurma ile iftar etmek sünnettir. İftar edince, (Zehebez-zama’ vebtellet-il uruk ve sebet-el-ecr inşaallahü teâlâ) duasını okumak, teravih kılmak ve hatim okumak önemli sünnettir.

Bu ayda, her gece, Cehenneme girmesi gereken, binlerce Müslüman affolur, azat olur. Bu ayda, Cennet kapıları açılır. Cehennem kapıları kapanır. Şeytanlar, zincirlere bağlanır. Rahmet kapıları açılır. Allahü teâlâ, bu mübarek ayda Onun şanına yakışacak, kulluk yapmayı ve Rabbimizin razı olduğu, beğendiği yolda bulunmayı, hepimize nasip eylesin! Âmin.

 

 

 

Editör: Haber Merkezi