İlk defa 20. yüzyılın başlarında kutlanan Babalar Günü, bir iç savaş gazisinin kızının, 6 çocuğunu yalnız büyüten babası için bir şeyler yapmak istemesiyle kutlanmaya başlanmıştır. Dood’un babasının doğum gününe yetişmeyen çalışmalar Haziran ayının üçüncü Pazar günü tamamlanması sebebiyle bu tarihte kutlanmaya devam etmiştir. Peki, 2020 Babalar Günü ne zaman hangi gün? İşte ayrıntılar…

2020 BABALAR GÜNÜ NE ZAMAN HANGİ GÜN?

Türkiye’de de dünya genelinde olduğu gibi Babalar Günü her yıl Haziran ayının üçüncü Pazar gününde kutlanmaya devam ediyor. Bu yıl Babalar Günü ise 21 Haziran Pazar gününde kutlanacak.

TARİHÇESİ

Sonora Smart Dodd, bir Amerikan İç Savaşı gazisinin kızıdır ve Anneler gününün kutlandığı gibi babaların da gününün kutlanmasını istemekteydi.

Çünkü altı kardeş olan Dodd'un annesi genç yaşta vefat ettiğinde babası 6 çocuğunu da tek başına büyütmüştü. Babasının fedakârlıklarını hiçbir zaman unutmayan Dodd, babasının doğum günü olan 5 Haziran tarihinde babalar günü kutlaması yapmak için çalışmalara başladı. Ancak, o tarihe yetişmeyen hazırlıklar, haziran ayının üçüncü pazarı gününe yetişti ve o tarihte kutlandı.

İlk defa 19 Haziran 1910'da Washington'un Spokane şehrinde kutlanan Babalar Günü, 1924 yılında Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Calvin Coolidge tarafından desteklenmiş ancak resmi olarak o gün Babalar Günü resmi olarak ilan edilmemiştir.

Her yıl haziran ayının üçüncü pazarının Babalar Günü olarak kutlanacağını açıklayan bildiri 1966 yılında Lyndon Johnson tarafından yayımlanmıştır. Babalar Günü, yasal olarak ABD'de1972 yılında başkan Richard Nixon tarafından resmi tatil olarak ilan edilmiştir.

Babalar Günü Katolikler tarafından başka bir tarihte kutlanmaktadır. Babalar Günü, Katolikler tarafından dini açıdan ele alınmaktadır ve Hristiyanlık peygamberi İsa'nın babası anısına, St. Joseph Günü adıyla babalarına armağan edilmektedir.

 

 

Editör: Haber Merkezi