Yoğun bir süredir 2020 LGS sınavına hazırlanan öğrenciler şimdi lise taban puanları ve yüzdelik dilimleri bekliyor. İstedikleri liseye yerleşmek isteyen öğrenciler, 16 Temmuz’da sonuçların açıklanmasının ardından bu seferde tercih maratonuna başlayacak. 2020 yılı için henğz açıklanmayan lise taban puanlarının önceki döneme ait olanlarını haberimizde okurlarımızla paylaşıyoruz…

2020 LİSE TABAN PUANLARI NE ZAMAN AÇIKLANACAK?

Lise taban puanları her yıl tercih döneminde açıklanıyor. Geçtiğimiz yıl Milli Eğitim Bakanlığı’nın LGS sonuçlarını açıklanmasının hemen ardından tercih tablosu yayınlanmış, tercihler ise bundan bir hafta süre sonra alınmaya başlanmıştı. Önceki seneler baz alındığında lise taban puanlarının Temmuz ayının son haftasında açıklanması bekleniyor.

Henüz 2020 puanları açıklanmadı. Aşağıdaki link üzerinden geçmiş dönem puanlarına ulaşabilirsiniz.


LİSE TABAN PUANLARI İÇİN TIKLAYIN

LGS TERCİHLERİ NE ZAMAN YAPILACAK? 

LGS tercihlerinin ne zaman yapılacağına dair bir açıklama bulunmuyor. Ancak Milli Eğitim Bakanlığı tarafından geçen yıl uygulanan LGS sürecine bakıldığında sınav sonuçları 24 Haziran tarihinde açıklanırken, sadece bir gün sonra (25 Haziran) tercih tabloları yayınlanmış, ve yaklaşık bir hafta sonra başlayan tercih alma süreci 13 boyunca devam etmişti.(1-12 Temmuz)

SONUÇLAR NE ZAMAN AÇIKLANACAK?

Milli Eğitim Bakanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre, 20 Haziran Cumartesi günü gerçekleşen 2020 LGS sonuçları 16 Temmuz’da erişime açılacak.

YÜZDELİK DİLİM NEDİR?

Yüzdelik dilim, öğrencinin aldığı yerleştirmeye esas puan ile sınava giren tüm öğrencilerin arasında başarı sıralamasını gösteren değerdir.

Yüzdelik dilim öğrencinin sıralamasına yüz, (100) sayısı ile bir oran kurulması ve bu sıralamanın yüzdelik olarak ifade edilmesidir. Yani sıralamanın 100 sayısıyla çarpılması ve sınava giren toplam öğrenci sayısına bölünmesidir.

Örnek vermek gerekirse yüzdelik dilimi %10 olan öğrenci sınava giren bir milyon üç yüz bin öğrenci arasından yüz otuz bininci, 130 000, olmuş demektir. Sınavın taban ve tavan puanları o seneki sınav koşullarına göre sürekli değişiklik gösterse de okula giriş için asıl gerekli olan değerin sınav sıralaması olduğu dolayısıyla yüzdelik dilim kullanılarak plan kurulması ve tercih yapılması daha doğru olacaktır. Yüzdelik dilim, sınava giren adayın sınav sonucunda aldığı puan ile sınava giren tüm öğrencilerin bir orana oturtulduğu, bir başarı sıralama yöntemidir. Yüzdelik dilim sınav sonuç belgesinde il ve ülke genelinde olmak üzere iki ayrı şekilde hesaplanarak açıklanır. İl geneli hesaba katılarak açıklanan yüzdelik dilim, o öğrenciyle birlikte aynı ilde sınava giren öğrencilerin hesaplamaya dâhil edilmesiyle oluşurken; ülke genelinde hesaplanan yüzdelik dilim ise tüm ülkedeki öğrenci sayısı hesabı dahil edilerek açıklanır.

 

Editör: Haber Merkezi