Kısa adı İOKBS olan İlköğretim ve Ortaöğretim Kurumları Bursluluk Sınavı'nın ne zaman yapılacağı araştırılıyor. Eski ismi Parasız Yatılı ve Bursluluk Sınavı (PYBS) olan sınav, koronavirüs önlemleri nedeniyle ertelenmişti. Binlerce öğrenci ve veli, burslardan yararlanmak için bursluluk sınavı başvuru şartlarını ve ne zaman yapılacağını sorguluyor.

2021 BURSLULUK SINAVI NE ZAMAN YAPILACAK?

Daha önce 25 Nisan 2021'de yapılacağı ilan edilen İlköğretim ve Ortaöğretim Kurumları Bursluluk Sınavı (İOKBS), Kovid19 nedeniyle ileri bir tarihe ertelenmişti.
MEB'den 23 Haziran'da illere gönderilen resmi yazıda, İlköğretim ve Ortaöğretim Kurumları Bursluluk Sınavının (İOKBS), 5 Eylül 2021 tarihinde gerçekleştirileceği belirtildi.


BURSLULUK SINAVI BAŞVURU ŞARTLARI NELER?

Birçok kişinin araştırdığı İOKBS'un başvuru şartları şöyle:

Türkiye Cumhuriyeti veya Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti vatandaşı olmak,

Mevzuatta belirtilen kayıt ve kabul şartlarını taşımak,

Ortaokullar, imam hatip ortaokulları veya özel eğitim ortaokullarının 5'inci, 6'ncı, 7'nci ve 8'inci sınıfları ile ortaöğretim kurumlarının hazırlık sınıfı, 9'uncu, 10'uncu ve 11'inci sınıflarında öğrenci olmak,

İlköğretim ve ortaöğretim okullarında, sınavın yapıldığı ders yılında okul değiştirme yaptırımı/ cezası almamış olmak,

Ailenin bir önceki mali yıla ait yıllık gelir toplamından fert başına düşen net miktarın, içinde bulunulan mali yılın Merkezî Yönetim Bütçe Kanunu'nda belirtilen Millî Eğitim Bakanlığı okul pansiyon ücretinin en azının 4 (dört) katını geçmemesi kaydıyla maddi imkânlardan yoksun bulunmak. Ailenin 2020 senesi yıllık gelir toplamından fert başına düşen toplam miktarın 2021 Mali Yılı için tespit edilen 16.080,00 (onaltıbinseksen) TL'yi geçmemesi gerekir. Aile gelirinin tespitinde ailenin 2020 yılında elde ettiği tüm gelirleri esas alınacaktır.


İOKBS SINAVI NASIL YAPILIYOR?

Milli Eğitim Bakanlığı tarafından ilan edilecek tarihe göre sınav giriş belgeleri 1 hafta önceden e-Okul üzerinden erişime açılacak. Bursluluk sınavına katılacak öğrencilerin eğitim aldıkları sınıfa göre sınav soruları değişkenlik gösterecek. Adaylara toplam 100 soru yöneltilecek. 4 seçenekli soruların cevaplanması için sınav süresi 120 dakika olarak belirlendi.

Editör: Haber Merkezi