İki oturum halinde gerçekleştirilen LGS sınavı 973 yurt içi ve 4 yurt dışı sınav merkezinde yapıldı. Bu yıl LGS sınavına1 milyon 200 bin aday başvuruda bulundu. Milyonlarca öğrenci sınavın ardından merakla 2021 LGS birincisi kim, LGS birincisi kim oldu? diye araştırmaya başladı. 2021 LGS soru ve cevapları da yayınlandı. Öğrenciler LGS'de birinci olup olmadığını soru cevaplara bakarak da öğrenmeye çalışıyor. 

LGS 2021 SORU CEVAPLARI İÇİN TIKLAYINIZ

LGS SONUÇLARI NE ZAMAN AÇIKLANACAK?

Liselere Geçiş Sistemi sınavı sonuçları 30 Haziran 2021 tarihinde https://www.meb.gov.tr internet adresinde ilan edildi. Öğrencilere sınav sonuç belgesi posta yoluyla gönderilmedi

LGS sınavı

LGS 2021 TÜRKİYE BİRİNCİLERİ

500 tam puan alan İstanbul, Güngören 75. Yıl Ortaokulu öğrencisi Furkan Necip Dedeli, "Benim başarımın sırrı her zaman mutlu olmak. Her zaman rahat olmak ve görevi de yerine getirmek gerekiyor” diye konuştu.

Tam puan alarak başarıya ulaşan 75. Yıl Ortaokulu öğrencisi Furkan Necip Dedeli'ye, Güngören Kaymakamı Zeyit Şener, Güngören İlçe Milli Eğitim Müdürü Ferhat Öztürk ve Güngören Belediye Başkanı Bünyamin Demir hediye verdi.

LGS birincileri

Kahramanmaraş'ta Yunus Emre Ortaokulu öğrencisi Özge Alan da Türkiye birinciliğinin gurur verici olduğu söyledi.

İlk tercihinin İstanbul Erkek Lisesi olacağını belirten Alan, "Türkiye birincisi olmak çok güzel bir duygu, gurur veriyor insana. Pandeminin belli bir etkisi oluyor ama bunu hocalarımız büyük ölçüde gidermeye, bize bunun farkını hissettirmemeye çalıştılar. LGS sürecinde disiplin çok önemli" diye konuştu.

LGS birincileri kim oldu

Bahçeşehir Kolejinden 12 öğrenci de tüm sorulara doğru cevap vererek tam puan aldı.

Bu öğrencilerden Buse Celin Ayyıldız, Bengüsu Yener ve Hamza Soyluer, sınava hazırlık sürecini ve başarılarının sırrını paylaştı. 

LGS başarısını değerlendiren Buse Celin Ayyıldız, “Zor bir süreçti. Bazen okula gidemediğimiz oldu. İlk önce sabır ve kararlılık çok önemli. Ben hedefimi baştan koymuştum. Tam puan olması gerektiğiyle ilgili ve hiçbir zaman pes etmedim.  Diğer adaylar da kendilerine bir hedef koysunlar. Bu da onları sınava motive edecektir" dedi.

Sınava rahat bir şekilde hazırlandığını ifade eden LGS birincisi Hamza Soyluer “Sıkıldığım zaman ders çalışmayı bıraktım ve kendime yüklenmedim. Hazırlık sürecinde sadece ders çalışmadım. Kendime de zaman ayırdım. Günde 150 ila 200 arasında soru çözümü yaptım. Gelecekteki hedefim mühendis olmak" dedi.

LGS şampiyonu Bengüsu Yener, hislerini şöyle ifade etti:

“Öncelikle sistemli bir çalışmayla hazırlandım. Beni motive eden şey ailem, arkadaşlarım ve gelecekte gideceğim okuldu. Gelecek için planlarım, İstanbul Erkek Lisesi’nde okumak ve çocuk cerrahı olmak. Seneye sınava girecek arkadaşlara tavsiyem; düzenli çalışmaya başlasınlar, bol bol kitap okusunlar.”

Sınava çok verimli hazırlandığını söyleyen Ela Güngör ise, “500 tam puan yaptım. Aslında çok çalışmaktan değil de düzenli çalışmaktan kazandım. Mutluyum emeğimin karşılığını aldım. Ailem de gururlu ve mutlular. İleride doktor olmak istiyorum” diye konuştu.

Tam puan alan öğrencilerden, Eğitim Bilimleri Pursaklar Ortaokulu’nda okuyan Ahmet Erhan Avcı, "Pandemi bana iyi geldi, evde daha fazla kalıp ders çalıştım. Genelde deneme çözdüm, aday arkadaşlarıma da öneririm, sınavın provası gibi oluyor” dedi.

Ankara Fen Lisesi’ne gitmek istediğini söyleyen Avcı, bilgisayar mühendisi olup, yazılım alanında uzmanlaşmayı hedefliyor.

Elazığ'da özel okulda eğitim gören Sare Yıldız, sınavda elde ettiği başarıda annesinin büyük emeği olduğunu belirtti.

Yıldız, "Benim için en zorlayıcı kısım pandemi süreciydi. Zamanı ayarlamakta zorlanıyordum. Çünkü bütün gün bize kalıyordu. Ama öğretmenlerimin, annemin desteği ve azimli çalışmayla bunun üstesinden gelebildik" dedi.

Daha çok matematik sorularına ağırlık verdiğini söyleyen Yıldız, "Her gün matematik çözüyordum. Zor sorular çözülmeli ve üzerine gidilmeli, asla kolaya kaçılmamalı diye düşünüyorum. Özellikle anneme çok teşekkür ediyorum. Benimle o kadar çok ilgilendi ki onun emeğini ödeyemem" diye konuştu.

Adıyaman Türkiye Petrolleri Ortaokulu öğrencisi Muhammet Fatih Kablan ve Besni ilçesindeki özel bir okulun öğrencisi olan Rana Doğan, Türkiye birincileri arasına girdi.

Derslerine düzenli bir şekilde çalıştığını dile getiren Muhammet Fatih Kablan, “Derslerime düzenli çalıştım. Son zamanlara doğru sadece deneme çözdüm. Pandemi sürecinde evde bol bol soru çözdüm. Ailem hep yanımdaydı, destek oldu. Öğretmenlerimde ders anlattı, rehberlik yaptı” dedi.

SATRANÇ TAVSİYESİ

Samsun'da OMÜ Vakfı Kolejinde eğitimini tamamlayan Seferoğlu, sınav sürecinde sınav sonucu ile ilgili bir tahminin olmadığını ve sonucu gördüğünde büyük sevinç yaşadığını belirtti.

Satranç ve masa tenisi oynamayı sevdiğini dile getiren Seferoğlu, "Ne yaptığımı bilmediğim bir sınavdı. Sınav sürecinde çok fazla sorudan ziyade zor sorular, yeni nesil sorular ve farklı tip sorular çözmeye çalıştım. Onun dışında satranç oynadım. Satrancın dikkat problemini çözmekte çok yararlı olduğunu düşünüyorum" dedi.

Siirt'in Kurtalan ilçesinde bulunan Selahaddin Eyyubi İmam Hatip Ortaokulu öğrencisi Suriyeli Dlyar Safo bütün soruları doğru cevaplayarak 500 tam puan aldı. Dlyar Safo, LGS sınavında Türkiye birincisi oldu, Kurtalan'a gurur yaşattı.

"BEYİN CERRAHI OLMAK İSTİYORUM"

Ardahan Kazım Karabekir Yatılı Bölge Ortaokulu (YİBO) öğrencisi Eslem Berra Göfer de, "Her konuyu üç kere dinleyip çalışıyordum. 'Matematiği yapan LGS’yi de yapar' diyordum. Sürekli test çözdüm ve kitap okumanın bana çok büyük faydası oldu. Lise için ilk tercihim Galatasaray Lisesi olacak. Üniversiteyi de yurt dışında okuyarak beyin cerrahı olmak istiyorum."

"SINAV BEKLEDİĞİMDEN DAHA KOLAYDI"

Tam puan alarak başarıya ulaşan bir diğer öğrenci ise Aka Koleji öğrencisi Mehmet Akif Demirel.  oldu. Demirel'e Bahçelievler Belediye Başkanı Dr. Hakan Bahadır Cumhuriyet altını hediye etti.

Zor bir sene geçirdiklerini söyleyen Demirel,  “Öğretmenlerimiz bu süreçte bizlerin en büyük destekçisi oldu. Sınav rüyalarıma giriyordu. Rüyalarımda sürekli optikte kaydırma yaptığımı görüyordum. Sınava girdiğimde okulda yaptığımız deneme gibi hissettim. Beklediğimden daha kolaydı. İstanbul Erkek Lisesi'ne girmeyi hedefliyorum”  diye konuştu.

VAN'DAN İKİ BİRİNCİ

Van'ın İpekyolu ilçesindeki Bil Koleji öğrencisi Yusuf Enes Yolcudağ ve Özalp ilçesindeki Hürriyet İmam Hatip Ortaokulu Öğrencisi Hakan Şakar da LGS'de tüm sorulara doğru cevap vererek Türkiye birincileri arasına girdi.

HER GÜN TAŞIMALI OLARAK OKULUNA GİTTİ

Birincilerden Hakan Şakar'ın Özalp ilçesine 10 kilometre uzaklıktaki Gültepe Mahallesi'nden yaşadığı ve her gün taşımalı olarak ilçedeki Hürriyet İmam Hatip Ortaokulu'na geldiği belirtildi. 

Şakar, Türkiye birinciliğiyle hem ailesine hem de öğretmenlerine büyük mutluluk yaşattı.

 

GEÇEN YILLARIN LGS BİRİNCİLERİ ANLATTI: BAŞARININ SIRRI...

Milyonlarca öğrenci LGS sınava katılım sağladı. Sınav heyecanının ardından geçmiş yılın birincilerinin başarı sırları merak ediliyor. İşte birinci ağızdan LGS'de başarının sırrı...

Ömer Ali Özkan - İstanbul Atatürk Fen Lisesi: Sınav esnasında bir soruya takılınca onu atlayıp en sona bırakmak zaman kazandırır. İki şık arasında kalırsanız, o soruyu en sona bırakmak gerekiyor. Genellikle ilk düşündüğünüz şık doğru oluyor. Zorlandığınız ders hangisiyse, örneğin sayısal dersler arasında matematikse, ilk o dersin sorularını çözerek başlamak gerekiyor. Böylece çözmekte sıkıntı çektiğiniz soruları da en sona bırakabilir, diğer derslerde bildiğimiz soruları çözmek için zaman kaybetmezsiniz ve zaman yönetimiyle ilgili strese girmezsiniz. Unutmamak gerekir ki bu sınav bir amaç değil. Bizim gelecekteki mesleğimiz ya da almak istediğimiz eğitim için bir basamak sadece.

İrem Göktaş - İzmir Fen Lisesi: Sınav günü stresinden kurtulmak için sınava gireceğiniz okulu önceden ziyaret edin. Dikkat dağılması ve moral bozukluğuna yer vermemek için de son gün deneme çözmeyin. Sınav günü hafif bir kahvaltı yapın. Kahvaltıdan sonra kahve içmek uykuyu açıp sizi yatıştırabilir. Mutlaka bir gün önceden kıyafetlerinizi ve diğer eşyalarınızı hazırlayın. Yanınıza su alın. Sınav arasında da sevdiğiniz bir çikolatayı yiyin. Bu size enerji ve mutluluk verecek. Sınav esnasında sözeller içinde yoruma dayalı sorular var. Bunlara takılırsanız boş bırakıp geçin. En son yaparsınız. Soruların yanına işaret koyarsanız son kontrolde atladığınız ya da boş bıraktığınız sorulara dönme hızınız artar. Sayısal sorularında da yapamadığınız soruları boş bırakın. Boş bırakınca ya da takılınca strese karşı bir yudum su için. Bu, dikkatinizi toparlayıp soruya yeniden odaklanmanızı sağlayacak. Süre kalırsa mutlaka son kontrolleri yapın. Herkese başarılar diliyorum.”

Efe Önal - Ankara Fen Lisesi: Sınav sırasında stresimin arttığı anlarda gelecek güzel günleri düşündüm. Bunun yanı sıra 10-20 saniye nefes alıp, dinlenip tekrar sorulara dönebilirsiniz. Sayısal bölüme, kendi deneme başarılarınıza göre fenden ya da matematikten başlayabilirsiniz. Sadece çözemediğiniz sorulara tahmini ya da gelişigüzel yanıt vermeyin, boş bırakın. Boş bırakmak daha akıllıca olacak. Sınavdan birkaç gün önce deneme çözebilirsiniz ama son gün hiçbir şey yapmayın. Bu, stresinizi artırabilir. Bunun yanı sıra benim önerim ailenizle, arkadaşlarınızla sınav dışında, olumlu başka konularda sohbetler etmeniz. Bu, sizi stresinizi yönetmek konusunda destekleyecek.

Zeynip Seçkin - Amerikan Robert Koleji: Son gün çalışmak yerine, sizi yormayacak, rahat nefes alıp verebileceğiniz bir yerlere gitmek daha doğru olur. Sınavda heyecanımı doğru nefes alıp vererek yatıştırmıştım. Bunun faydasını gördüğüm için öneririm. Sakin olmak en önemlisi. Bunun için sınav heyecanında panik olmamak adına, ‘sakin ol’ diye yazmıştım. Sözel sorulara Türkçeden başladım. Sayısalda ise fende iyi olduğum için fen sorularından başladım. Böylece matematik sorularına yoğunlaşmak için gerekli zamanım oldu. Siz de nasıl rahat hissediyorsanız, o sorulardan başlayın. Dersten derse soru çözümlerine geçerken birkaç saniyeliğine gözümü kapatıp mutlu bir anımı düşündüm. Bunu bana öğretmenlerim önermişti. Ben de öneririm. Sakin olmak başarının sırrı diyebilirim. Yıl içinde bolca soru çözerek gerekli hızı sağladığınızı sanıyorum. Bu nedenle kendine güvenmenin sakin kalmak kadar önemli olduğunu da düşünüyorum. 

İsmail Arda Ergene - Galatasaray Lisesi Hazırlık Sınıfı Öğrencisi: LGS’de 90 soruda 90 net yaparak 500 puan aldım. Sınava hazırlanırken LGS'ye giriyormuş gibi sabah erken kalıp, aynı tarzda denemeler çözdüm. Evin içerisinde sınav ortamı sağladım. MEB'in yayınladığı örnek sorular çok önemli. Bunlara muhakkak bakılmalı. Sınavdan bir gün önce uykunuzu güzel alın. Sınav sabahı kahvaltı yapın. Son gün tehlikeli hareketlerden, uzun yolcuklardan, bedensel olarak sizi yoracak aktivitelerden kaçının. Ben son güne kadar test çözüyordum. Süre sıkıntısı yaşadığım için matematik üzerinde çalışıyordum. Son gün test çözmeyi bıraktım. Kafamı dağıtacak şeyler yaptım. Sınava girerken yaşanacak problemleri önlemek amacıyla içeri sokulmayacak aletleri kontrol edin. Saatiniz vs. varsa onları evde bırakın. Kimliğinizi kontrol edin, yolun uzaklığını hesaplayın. Ben soruları okurken denkleme döktüm. Soruyu okuyarak adım adım çözmeye çalıştım. Paragraf sorularının altının çizilmesini doğru bulmadım. Çünkü yanlış yapıldığında silindiğinde yırtılma tehlikesi olabiliyor. Uzun sorulardan korkmayın, kolay olabiliyorlar. Bir soruyu atladıysanız onu unutun. Aklınız o soruda kalırsa önünüzdeki soruya odaklanamazsınız. Bir soruda fazla vakit kaybetme de doğru değil. Ben önce fen bilgisini yapmaya başladım, kalan süreyi matematiğe ayırdım. Bu şekilde bir yöntem izleyebilirsiniz. Bu liseyi çok istiyordum. Şu an okulumdan çok memnunum. Umduğumdan da güzel bir okul.

İlvenaz Emir - İstanbul Erkek Lisesi Hazırlık Sınıfı Öğrencisi: Geçen sene yapılan LGS sınavından 500 puan aldım. Liseye Trabzon-İskenderpaşa Ortaokulu'ndan geldim. Sınava hazırlanırken bir konuyu tamamen kavramadan başka bir konuya geçmemeye ve aynı tarzda binlerce soru çözmek yerine farklı tarzlarda onlarca soru çözmeye dikkat ettim. Lütfen herhangi bir konuyu anlamak için kendinize zaman verin. Sınav günü kendinize yapabileceğiniz en büyük kötülük sanırım heyecana kapılmak olur. Derin bir nefes alın ve kendinize hayatınızın bu sınava bağlı olmadığını hatırlatın. “Sınavım kötü geçse ve hedeflediğim liseye gidemesem de çok çalışıp azmederek hayalimdeki üniversiteye gidebilirim” demek bana çok yardımcı oldu. Sınava girmeden önce stresten hastalanan arkadaşlarım oldu ve emin olun bildiklerinin en fazla yarısını sınava aktarabildiler. Sınavı gözünüzde büyütmeyin. LGS gibi büyük bir sınav sadece 90 soru. Sınavı büyütüp işin içinden çıkılmaz hale getirmeyin, rahatlayın ve soruları cevaplayın. Sınav günü evden çıkmadan bir saat erken kalkmak bence çok faydalı. Hatta biraz yürümek de çok işe yarayabilir. Sınava ne kadar dinç girerseniz o kadar iyi. Strese girmemeye çalışın. Unutmayın çözecek doksan sorunuz ve doya doya geçireceğiniz bir yaz tatiliniz var. Hepinize iyi sınavlar diliyorum.

Ergün Kesimci Galatasaray Lisesi Hazırlık Sınıfı Öğrencisi: LGS’den 500 tam puan aldım. Sınavda strese girmemek için kendimi en kötü ihtimale hazırladım. Bunun sayesinde yanlış yapsam da çok üzülmeyecektim. Böyle düşünerek sınav boyunca stres yapmadım. Stres yapar gibi olduğumda 1.5 dakika bekledim bu sayede stresim yatıştı. Sınava gireceklere tavsiyem sınav sabahı ne çok ne az kahvaltı yapın. Acıkırsanız sorulara odaklanamayabilirsiniz. Çok fazla yerseniz de karnınız ağrıyabilir ve dikkatiniz dağılabilir. Bu tür küçük detaylara dikkat edin. Hangi dersiniz daha iyiyse o dersten başlayın. Sözelde Türkçe'den başlayabilirsiniz. Ama sayısalda ben daha iyi olduğumu düşündüğüm için matematikten başladım. İyi dersten başlamak daha iyi olur. Test çözerken şunlara dikkat etmelisiniz, mesela 'hangisi olumsuz değildir' diye soruyorsa ben 'olumludur' şeklinde yanına not alıyordum. Hangisi yanlıştır dediğinde eksi işareti gibi semboller koyarak kendimi hataya düşürmedim. Siz de bunu yapabilirsiniz. Bilmediğiniz soruyu atlayın. Arta kalan zamanınızda sorulara geri dönebilirsiniz. Bu kadar emek verdiğime değdi. Çok güzel bir okul. Güzel bir dönem geçirdim.

Salih Oğuz Pırlak - İstanbul Erkek Lisesi Hazırlık Sınıfı Öğrencisi: LGS'de 500 tam puan aldım.  Bu seneki adaylara, hedeflerini yüksek tutmalarını ama bunu okuldan ziyade puan bazında yapmalarını tavsiye ederim. Bu şekilde puanları belli olduktan sonra okul seçimlerinde daha özgür olabilirler. Hazırlık dönemi boyunca girmiş oldukları deneme sınavları, her ne kadar belirleyici gibi görülse de esas sınavın atmosferi adayı daha olumlu bir sonuca ulaştırabilir. Kendilerine güvensinler ve yapabileceklerine inansınlar. Sınav günü soğukkanlılıklarını muhafaza etmeliler. Sınav esnasında soruları acele etmeden, paniklemeden cevaplamaları çok daha iyi olacaktır. Takıldıkları soruları zaman kaybetmeyecek şekilde tekrar okumalılar. Kodlama kâğıdını özenli bir şekilde kontrol ederek cevapları geçirsinler.

Editör: Haber Merkezi