Çalışan ve anne adayı olan kadınlar için doğum borçlanması büyük bir öneme sahip. Bu sebeple anne adayı kadınlar internet üzerinden 2022 Doğum borçlanması ne kadar oldu?araştırması gerçekleştiriyor. Doğum nedeniyle işinden bir süreliğine ayrılmak zorunda kalan kadınlar, doğum borçlanmasını öğrenmeye çalışıyor. Peki doğum borçlanmasına ne kadar zam geldi? Doğum borçlanması şartları nelerdir ve nasıl hesaplanır? 

2022 DOĞUM BORÇLANMASI NE KADAR?

2022 doğum borçlanması belli oldu. 2021'de doğum ve askerlik borçlanması günlük en düşük 38,15 lira, en yüksek ise 286,20 lira olmuştu. Asgari ücretin açıklanmasıyla beraber yeni rakamlar ise en düşük 57.43 lira en yüksek 430.8 lira oldu. 

DOĞUM BORÇLANMASI NASIL HESAPLANIR?

Oldukça basit şekilde doğum borçlanması hesaplaması yapılabilmektedir. Prime esas günlük kazancına dayalı olarak gerçekleştirilen bu hesaplama, günlük kazancın %32’si üzerinden gerçekleşmektedir. Bu hesaplama ile beraber doğumdan itibaren kadının kazandığı prim hakkı ortaya çıkar. Böylece toplamda 3 çocuk üzerinden en fazla 6 yıl kadar, yani 2760 gün prim kazanma imkanı elde edilir.

DOĞUM BORÇLANMASI NEDİR?

Çalışma hayatından bir süre boyunca doğum nedeniyle uzak kalan kadınların, geriye dönük prim ödeme yapmasına imkan veren duruma doğum borçlanması denir. Böylece çalışmadığı süre içerisinde birimleri için, daha sonra toplu şekilde ödeme imkanı da elde edilebilmektedir. Özellikle yapılan yeni düzenleme çerçevesinde, 3 çocuk üzerinden 6 yıl kadar prim kazanma imkanı elde edilmektedir.

DOĞUM BORÇLANMASI ŞARTLARI NELERDİR?

Belli başlı bazı şartlar doğrultusunda çalışan her kadın doğum borçlanması üzerinden bu hakkı kullanabilir.

- SSK'lı (4a) olarak en azından 1 gün kadar çalışmak gereklidir.

- İşten ayrıldıktan sonra herhangi bir zamanda doğum yapmış olmak.

- Çocuğun sağ doğmuş ve yaşıyor olması.

- Doğumdan sonra 2 yıl boyunca çalışmamış ya da kısmen prim ödenmemiş olması.

Bütün bu şartları taşıyan her çalışan kadın, 3 çocuk adına toplamda 6 yıl kadar prim kazanma imkanı sağlayabilir.

 

Editör: Haber Merkezi