İlave tediye ödemeleri hakkında güncel bilgiler merak konusu oluyor. Kamuda çalışan işçilere ve taşerondan kadroya geçen işçilere her yıl maaşlarına göre 52 günlük ikramiye veriliyor. 26 günlük tutar yılın ilk yarısında ödenirken, yılın ikinci yarısında 26 günlük ödeme daha yapılıyor. Peki, İlave tediye ödemeleri ne zaman yapılacak, hangi gün? Kamu işçilerine 2022 Tediye ödemeleri ne kadar oldu?

İLAVE TEDİYE NE ZAMAN ÖDENECEK?

Devlet ve devlete bağlı müesseselerde çalışan işçilere, 2022 yılında verilecek ilave tediye ödemesi sürelerinin belirlenmesi hakkındaki karar Resmi Gazete'de yayımlandı. Bununla beraber kamu işçileri için 2022 ikramiye tarihleri belli olmuş oldu. Binlerce, kamu işçisi "İlave tediye 2022 ödemesi ne zaman" sorusuna yanıt arıyordu.

Kamu işçilerine verilen ilave tediye ve ikramiyelerin ilk taksiti 28 Ocak'ta yatırılacak.

İlave tediye ödemeleri ne zaman yapılacak, hangi gün? Kamu işçilerine 2022 Tediye ödemeleri ne kadar oldu?

Resmi Gazete'de yayımlanan Cumhurbaşkanı Kararı şöyle:

"6772 sayılı kanun kapsamına giren kurumlarda çalışan işçilere 2022 yılında kanunun 1. maddesine göre yapılacak ilave tediyenin birinci yarısının 28 Ocak'ta diğer yarısının 29 Nisan'da ödenmesine,

Söz konusu işçilerden maden işletmelerinin münhasıran yer altı işlerinde çalışanlarına 2022 yılında, yapılacak ilave tediyenin tamamının 23 Aralık 2022'de ödenmesine karar verilmiştir."

KAMU İŞÇİLERİNE 2022 TEDİYE ÖDEMELERİ NE KADAR OLDU?

Sabah'ta yer alan habere göre, işçilerin ikramiyeleri brüt ücretten hesaplanıyor, SGK primi ile gelir ve damga vergisi kesintisi yapılarak ödeme yapılıyordu. Bu yıl asgari ücretten gelir ve damga vergisi kaldırıldı. Aynı zamanda tüm maaşlardaki asgari ücret kadar kısım da gelir vergisinden istisna tutuldu.

Asgari ücretli bir işçiye bu yıl 52 gün üzerinden brüt 8 bin 673 lira (13 günlük brüt 2 bin 168 lira) ödeme yapılırken, ücretlerdeki gelir ve damga vergisi istisnasının bu ödemeye de uygulanıp uygulanmayacağı merak konusu oldu. Uygulanmazsa asgari ücretlinin eline bu yıl 6 bin 200 lira 85 kuruş geçecek. Bu ay da 13 günlük ödeme olarak bin 550 lira 21 kuruş verilecek. Uygulanırsa da bin 171 lira 71 kuruşluk bir avantaj ortaya çıkacak.

Bu durumda asgari ücretli işçiye bu yıl 7 bin 372 lira 56 kuruş ödeme yapılacak. Bu ayki 13 günlük ödeme kapsamında hesaba bin 843 lira 14 kuruş geçecek.

NASIL HESAPLANIYOR?

İşçilerin tediyeleri brüt ücretten hesaplanıyor ve bundan SGK primi ile gelir ve damga vergisi kesintisi yapılıyor. 13 günlük brüt ücretlerinde primler düşülüp vergisi belirleniyor. Kesintiler sonrası ortaya çıkan rakam işçinin hesabına yatırılıyor.

Editör: Haber Merkezi