Türkçe Düşün
İstanbul
HAFİF YAĞMUR
27°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Türkgün Yaşam 240 senelik Mariinsky Orkestrası tarihinde ilk Türk şef

240 senelik Mariinsky Orkestrası tarihinde ilk Türk şef

Dünyanın en büyük müzik kurumlarından biri olan Mariinsky Orkestrası ile bir dizi konser veren Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası şefi Cemi’i Can Deliorman, 240 yaşındaki Mariinsky tarihinde sahne alan ilk Türk sanatçı oldu. Deliorman'ın performansı dinleyiciler tarafından büyük beğeni topladı.

3 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
240 senelik Mariinsky Orkestrası tarihinde ilk Türk şef
KAYNAK: ensonhaber

Kültür ve Turizm Bakanlığı, Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası şefi Cemi’i Can Deliorman; dünyanın en büyük müzik kurumlarından biri olan Mariinsky Orkestrası ile bir dizi konser gerçekleştirdi.

65D30332D35D6631 W1200Xh798

TÜRK SANATÇILAR VE ESERLER BÜYÜK BEĞENİ TOPLUYOR

Şubat ayında gerçekleşen konserlerde 16 yaşındaki genç Türk piyanist Can Saraç’ı solist olarak sahneye çıkaran Deliorman, aynı zamanda Ferit Tüzün’ün “Türk Kapriçyosu” eserini de Rusya dinleyicisi ile buluşturdu.

Tüm biletleri tükenen konserler Rus basınında geniş yer bulurken dinleyici tarafından büyük beğeni topladı.

65D30332D3097818 W1200Xh797

BÜYÜK KÜLTÜREL İŞBİRLİĞİ

240 yaşındaki Mariinsky tarihinde sahne alan ilk Türk sanatçı olan Deliorman 2024 yılı boyunca 20’ye yakın birçok konser de gerçekleştirecek.

Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası’ndaki görevi ile birlikte, Mariinsky orkestrasını da düzenli olarak yönetecek olan Cemi’i Can Deliorman, dünyaca ünlü efsanevi şef Valery Gergiev ile birlikte iki ülke arasında gelişecek birçok kültürel projeyi hayata geçirmeye hazırlanıyor.

65D30345470C3744 W1200Xh970

CEMİ'İ CAN DELİORMAN KİMDİR?

Cemi'i Can Deliorman 1984 yılında doğdu. Müzik yolculuğuna keman eğitimi alarak başladı ve orkestra şefliği konusundaki ilk derslerini Sami Hatipoğlu ve Burak Tüzün'den aldı.

Eğitimine Universität für Musik und darstellende Kunst Wien'de devam etti. Deliorman eğitimini Kunstuniversität Graz'da tamamladı ve burada Martin Sieghart yönetimindeki orkestra şefliği ve Johannes Prinz yönetimindeki koro şefliği konularında becerilerini geliştirdi.

Princeton Üniversitesi'nde yüksek lisans öğrencisi olarak müzik kariyeri üzerinde derin etkisi olan ünlü şefler Pierre Boulez ve Kurt Masur ile birlikte çalışarak zanaatını daha da geliştirdi.

Cemi'i Can Deliorman, 2018-2020 yılları arasında şefliğini yaptığı İstanbul Gedik Filarmoni Orkestrası'nın kurucularındandır. 2020 yılından bu yana Ankara Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası'nın Baş Şefi olarak görev yapmaktadır.

Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası ile Ankara (Gautier Capuçon ile) ve İstanbul (Maxim Vengerov ile) konserleri, Hezarfen Topluluğu ile Bristol'de ilk konseri ve senfoni orkestralarıyla konuk şeflik performansları Deliorman'ın son sezondaki dikkat çeken etkinlikleri arasında yer alıyor.

65D30332E3543856 W1200Xh800

DÜNYACA ÜNLÜ BİRÇOK MÜZİSYENLE İŞ BİRLİĞİ YAPTI

İtalya'da Sanremo ve Grosseto. 2020'de Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası'nın yeni konser salonunun açılışını kutlayan Angela Gheorghiu'nun da yer aldığı bir gala konserine liderlik etti.

Bu konser Mezzo kanalında yayınlandı. Deliorman ayrıca Rolando Villazón, Daniel Müller-Schott, Fatma Said, Johannes Moser, Michel Camilo, Anneleen Lenaerts, Victor Julien-Laferrière ve daha birçok müzisyenle iş birliği yaptı.

65D303376F619945 W1200Xh1088

Cemi'i Can Deliorman'ın son yıllarda yaptığı besteler arasında Mahler'in Dördüncü Senfonisi, Dvořák'ın Dokuzuncu Senfonisi, Rimsky-Korsakov'un Şehrazade'si , Beethoven'ın Yedinci ve Dokuzuncu Senfonileri, Mozart'ın Requiem'i, Brahms'ın Birinci Senfonisi, Franck'ın Senfonisi ve Orff'un Carmina Burana'sı sayılabilir.

Honegger ve Korngold'un viyolonsel konçertolarını Türk dinleyicilerle tanıştırdı, Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası ile Ligeti'nin Oda Konçertosu ve Schoenberg'in Oda Senfonisini kaydetti.

65D3033A25D61427 W1200Xh1625

Deliorman aynı zamanda çağdaş bestecilerin eserlerinin prömiyerini yaparak müzikal ifadenin sınırlarını zorlamaya olan bağlılığını ortaya koydu.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Türkiye'nin ''Uzay Kanunu'' yolda...

Türkiye'nin ''Uzay Kanunu'' yolda...