Bir hafta aradan sonra, futbolumuzdaki lig heyecanına geri döneceğiz. Özellikle 3 büyük kulübümüzün yaşadığı maddi sıkıntılar nedeniyle, belki de tarihin en durgun transfer dönemini yaşıyoruz. Kötü yönetilme sebebiyle bugüne gelen kulüplerimizin yöneticileri asla aynaya bakmıyorlar. Futbol ailesinin lobisi olmayan iki unsuru olan teknik direktör ve hakem kıyımına da ısrarla devam ediliyor.

Düzgün yönetilen kulüplerimizde ise, istikrarın meyveleri alınıyor, maddi sıkıntı yaşanmıyor, teknik direktörleri de uzun süre görev yapabiliyor. 20 haftada 3. teknik direktör arayışına girecek kadar yanlış yapan yöneticiler ise, ısrarla hakemler üzerinden mazeret yaratmaya çalışıyorlar. Burada hakemlerin iyi olmadığını hep yazıyorum, iyi yönetilmediklerinin de altını ısrarla çiziyorum. Ama kendi başarısızlıklarının üstünü, hakem kararları üzerinden yarattıkları gündemle örtmeye çalışanları da aynaya bakmaya davet ediyorum.

***

Geçen hafta hakemlerin eğitim semineri vardı. 3 VAR hakemi yine sebepsiz bir şekilde, talimatlara aykırı bir uygulama ile seminere çağırılmadılar. Kış koşulları nedeniyle online yapılan seminerde, yine havanda su dövüldü. Aday hakem kursu yapar gibi, hakemlere sadece pozisyon gösterildi. Bu sarı, bu kırmızı, bu penaltı, bu değil tarzı eğitimler ve aman kural hatası yapmayın tarzı söylemler, artık demode oldu. Neyin penaltı, neyin kırmızı olduğunu ve kuralları hakemlerimiz gayet iyi biliyor. Ama, bildiklerini sahada uygulayamıyorlar? MHK bu sıkıntının cevabını arayıp da, çaresini bulursa, bu iş düzelir. Bunun çaresi de hakemlerin özgüvenli ve yürekli bir şekilde sahaya çıkmalarını sağlamaktır. Bu ortamı sağlamak için de MHK’nın, TFF ve Kulüpler Birliği’nin memuru değil, hakem camiasının gerçek yöneticisi olması gerekir.

Sonuç olarak ;

  •  MHK, federasyon yöneticileri ile ilişkilerinde mesafeli ve seviyeli olmalıdır.
  •  MHK, sahadaki kararlarında hata yapan hakemlerin arkasında durmalıdır.
  •  MHK, hakemler için ödül ve ceza sistemini, adaletli bir şekilde ve sadece kendi iradesiyle uygulamalıdır.

 

Bunları becerebilen MHK bu işin tek çaresidir.