Koronavirüs vakalarındaki düşüş sebebiyle 1 Temmuz’dan itibaren pek çok kısıtlama kaldırılacak. İki doz aşısını olanlar ise 3.doz için ne zaman aşı randevusu alabileceklerini araştırıyor. Peki, 3.doz korona aşısı yapılacak mı, zorunlu mu? 3. doz aşı ne zaman yapılacak?

3. DOZ AŞI YAPILACAK MI? 3. DOZ AŞI KİME NE ZAMAN YAPILACAK

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, merak edilen pek çok konuda değerlendirmelerde bulundu. Bakan Koca, 3. doz hakkında da açıklama yaptı. Fahrettin Koca, “Rapel veya hatırlatma dozu, yarın Bilim Kurulu toplantısının gündeminde olacak" dedi.

3.doz aşı

3. DOZ AŞI YAPILACAK MI?

Hatırlatma dozlarıyla ilgili planlama ise sürüyor. İlk grup kişiler için 3. doz aşılar temmuz ayında gündeme gelecek. Hatırlatma dozlarının Sinovac ile başlayacağı, buna yetecek kadar Sinovac akışının olduğu belirtiliyor. Ancak, isteyenlere üçüncü doz aşıları seçme şansı verileceği de ifade ediliyor.

PROF DR. MEHMET CEYHAN'DAN 3. DOZ AŞI AÇIKLAMASI

Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ceyhan, 3'üncü doz koronavirüs aşısının gerekliliğine ilişkin yeterli veri olmadığını belirterek, "Bu maalesef henüz çok yeterli veri olmayan bir konu. Şu dönemde çok fazla bilgi kirliliği var. 3'üncü doz da bunlardan bir tanesi. Bir diğer konu da 1'inci dozun ne kadar koruyucu olduğu. Bu konuda genellikle açıklanan rakamlar beklentinin çok üstünde, 'Yüzde 90'lar' diye açıklandı. Aşı üreten firmalar, aşı üreten ülkelerin bilim adamlarından çok açıklamalar yapıyor. Bu dönemde bunları dikkate almamak lazım. Aşı üretimi için büyük yatırımlar gerekiyor sonra da kâr ediyorsunuz. Buna parayı ödeyebilecek yüksek gelirli ülkelerde aşılama yüzde 63'lere kadar ulaştı fakat çok düşük gelirli gruba giren ülkelerde halen yüzde 1'in altında, onlara da satamıyorsunuz parası yok. Böyle bir durumda şirketler pazar aramak durumunda. 3'üncü doz gerekliliği bir şekilde aşıya pazar arama girişimlerinden bir tanesi veya 'Her yıl tekrarlanacak' denmesi. Genel anlamda 3'üncü doz gerekliliği ile ilgili bir veri yok elimizde" dedi.

 

 

 

Editör: Haber Merkezi