İstanbul Teknik Üniversitesinin (İTÜ) ev sahipliğinde düzenlenen ve dünyanın çeşitli ülkelerinden 5G konusu ile ilgili birden fazla uzman konuşmacının katıldığı 5G Zirvesi'nde, 5G, büyük veri ve nesnelerin interneti tartışıldı.

İTÜ'den yapılan açıklamaya göre, 5G Zirvesi, Elektrik ve Elektronik Mühendisleri Enstitüsü (IEEE) desteği sayesinde 13-14 Haziran'di İTÜ ev sahipliğinde üniversitenin Süleyman Demirel Konferans Salonu'nda gerçekleştirildi.

İstanbul Teknik Üniversitesi'ndeki zirve; 5G, büyük veri, M2M, yapay zeka, bulut bilişim ve nesnelerin internetine yönelik vizyonlar ve ekosisteminin zorluklarını değerlendiren yaklaşımlar ele alındı.

Türkiye'nin 5G'ye geçiş sürecine katkıda bulunmayı amaçlayan zirvede, 5G ve ötesi, yeni nesil geniş bant yayımcılık, 5G ile güncel hayatta karşılaşılacak yenilikler, bilimsel gelişmeler ve senaryolar da tartışıldı.

IEEE 5G Zirvesi, girişimcileri, şirketleri, üreticileri, akademiyi ve politikacıları bir araya getirdi. Avrupa, Asya, Amerika ve ülke içerisinden gelen konuşmacılar, 2 gün boyunca 5G ve ötesi hakkında gelişmeleri ve kendi birikimlerini katılımcılarla paylaştı.

 

- 5G, endüstriyi ve toplumu dönüştürecek

 

Zirveye katılan konuşmacılar, 5G’nin endüstriyi ve toplumu dönüştürecek bir platform olacağını, eğlenceden akıllı evlere, trafik güvenliğinden kurye takibine, fabrika ve madenlerin uzaktan kontrol ve analizine kadar çoğu alanda gelişmeler sağlayacağını vurguladı. Bununla beraber 5G için maliyetlerin göz önüne alınarak yeni iş planları ve frekans çeşitliliğinin çok verimli kullanılması gerektiği de vurgulandı.

Yeni nesil iletişimde yalnızca regülasyon otoritesinin değil, mobil servis sağlayıcıları, üreticilerin ve endüstrinin beraber 5G'nin sınırlarını çizmeleri ve gelecek için adımları beraber atmaları gerekliliği tartışıldı.

Zirvenin ilk günü 5G ve ötesinin mevcut durumu ve geçmişi, 3GPP’deki 5G standartları, güncel yayımcılık standartları ve araştırmaları, 6G için araştırma süreci ve zorlukları, son şeklinde de akıllı üretim hususları ayrıntılı olarak incelendi. Etkinliğin ikinci gününde de ağ dilimleme (Network Slicing), yani çoklu ağların kullanabilirliği için eMBB, mMTC ve uRLLC servislerinin bağımsız biçimde kullanılması ve çoğu operatörün 5G ağlarını ortak altyapı üzerinden uygulaması gerektiği konusu ele alındı.

Ayrıca, yaklaşmakta olan 5G'nin hayatımızda aktif olarak kullanılması sürecinde yeni araştırmalar, pazarlama ve büyük veri transferleri konusu ile ilgili açıklamalar yapıldı, 5GinFIRE ile ilgili genel bilgi verildi. 5G ile beraber gelecek regülasyon sorunları da incelendi.

5G'nin finansal fizibilite incelemesinin yapılmasının sonrasında etkinlik sona erdi.

Kısaca 5G nedir?

Beşinci (5.) Nesil Mobil Telekomünikasyon Hizmeti; yeni nesil kablosuz telefon teknolojisidir. Dördüncü nesil teknolojinin aşağı yukarı 10 katı veri iletim hızı sağlamaktadır. Uluslararası Telekomünikasyon Birliği-UTB ve Avrupa Birliği-AB tarafından 2020 yılına kadar tamamlanması ve kullanılmaya başlanılması öngörülmektedir.

Editör: Haber Merkezi