HAKAN ÇAĞLAR / TÜRKGÜN

Yıllardır Türkiye’nin stratejik ortağı her fırsatta iddia eden, kimi zaman da politikacılar tarafından da ABD ile dost olduğumuzu dile getirilen ABD, ülkemize karşı iki yüzlü politika izlemekten bir türlü geri kalmıyor. Sözde stratejik ortağımız bizi her fırsatta arkamızdan hançerlemekten geri durmuyor. Bir süre önce bizimle dost olduklarını söyleyen ülkelerden aldıkları desteklerle Suriye’nin kuzeyine artık iyice yerleşen bölcü terör örgütü YPG/PKK’nın Türkiye’ye sızmalarını önlemek için ABD ile birilkte “Güvenli Bölge” konusunda anlaştık. Hatta iki ülkenin askeri unsurları Türkiye-Suriye sınırında 6’ıncı ortak devriyelerini bile gerçekleştirdi.

BÖLGEDE 18 ASKERİ ÜSSÜ VAR

Ne varki, ABD, Türk askerleriyle birlikte ortak devriye atarken, bir yandan da sınırımızın biraz ötesinde konuşlanan hain terör örgütlerini beslemekten de geri durmuyor. Bunun son örneğini dün yaşatık. Birleşmiş milletler toplantısı için ABD’ye giden Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ABD’ye ayak bastığı sırada hainlere 200 TIR’lık yardım malzemesi ulaştırıldı. Terör örgütüne lojistik destek sağlayan ABD, bu kapsamda Suriye-Irak sınırındaki Simelka kapısından yeni sevkiyat yaptı. YPG/PKK işgalindeki bölgelere gönderilen yaklaşık 200 tırda inşaat malzemesi, kapalı kasalar, prefabrik evler ve yakıt tankerleri bulunuyor. Örgütün işgalindeki Ayn İsa ve Şeddadi bölgelerine 9 Eylül’de 55 tırla kapalı kasalar, dört çeker araçlar ve iş makineleri sevk eden ABD, 4 Eylül’de de örgüt işgalindeki bölgelere içinde geniş araçlar, iş makineleri, yakıt tankerleri ve jeneratörler bulunan 60 tır sokmuştu. DEAŞ ile mücadeleyi gerekçe göstererek 2015’ten bu yana YPG/PKK’ya askeri destek veren ABD’nin Suriye’de halen 18 üs ve askeri noktada 2 bin civarı personeli bulunuyor.

6 AĞUSTOS’TA DA GÖNDERİLDİ

ABD bu denli büyük bir sevkiyatı son olarak 6 Ağustos tarihinde yapmıştı. Türkiye’nin Fırat’ın doğusuna yönelik operasyon yapacağı açıklamlarının ardından Trump yönetimi, 6 Ağustos gecesi Irak’ın kuzeyindeki Kürt yönetimi bölgesinden Suriye’de YPG kontrolündeki bölgeye yaklaşık 200 TIR dolusu askeri araç ve ekipman sevk etmişti. TIR’ların askeri araç ve ekipmanlarla dolu olduğu iddia edilmişti. Hatta PKK’nın Suriye kolu YPG kontrolündeki Kamışlı şehrine giren konvoy bölgedeki gazeteciler tarafından görüntülendi. Konvoyda silah ve mühimmat taşıyan kamyon ve TIR’ların yanı sıra çok sayıda askeri aracın da yer aldığı ifade edilmişti. ABD, 10 Eylül’de Suriye-Irak sınırındaki Simelka kapısından yaklaşık 55 TIR’lık sevkiyat yapıldı. YPG/ PKK işgalindeki Ayn İsa ve Şeddadi bölgelerine giden TIR’larda kapalı kasalar, dört çeker araçlar ve iş makineleri olduğu tespit edildi. ABD yönetimi ise bunların insani yardım malzemesi olduğunu iddia etti. Başkan Donald Trump yönetimi, 4 Eylül’de de bölgeye içinde geniş araçlar, iş makinaları, yakıt tankerleri, jeneratörler bulunan 60 TIR ulaştırdı. Türkiye, ABD ile ‘Güvenli Bölge’ konusunda anlaşmaya vardığından beri, bölcü terör örgütüne gönderilen yardım sayısı da arttı.

Teröristlere de eğitim veriyor

ABD’nin Türkiye’ye karşı sergilediği ikiyüzülü politika sadece, terör örgütlerine ulaştırdığı yüzlerce TIR’lar ile de sınırlı değil. ABD daha önce Suriye ve Irak’ta terör örgütü IŞİD’e karşı savaşmak üzere ABD öncülüğünde başlatılan Doğal Kararlılık Harekâtı’nı yürüten Özel Operasyonlar Ortak Görev Gücü, PKK’nın ana omurgasını oluşturduğu Suriye Demokratik Güçleri’ne (SDG) bağlı teröristlere verdiği eğitimin görüntülerini Twitter sayfasında yayınladı. Türkiye, büyük oranda PKK’nın Suriye kolu YPG güçleri tarafından oluşturulan Suriye Demokratik Güçleri’ni terör örgütü olarak görüyor. Terör örgütü IŞİD’e karşı bir başka terör örgütünün desteklenmesine başından bu yana sistematik olarak karşı çıkıyor. ABD ise YPG’li teröristleri Suriye’de devam eden IŞİD’le mücadelede en güçlü ortağı olarak görüyor.

 

Editör: Haber Merkezi