Önümüzdeki haftalarda Meclis’te görüşülmesi beklenen af yasasında açık cezaevinde hükmü infaz edilenlerin 2 ay süreyle cezalarını evlerinde çekmelerini mümkün hale gelecek. Peki, Açık cezaevi nedir? Kimler açık cezaevinde alır? Merak edilenler haberimizde…

AÇIK CEZAEVİ NEDİR?

Açık cezaevleri, hükümlülerin üretim faaliyetinde bulunması ve çalıştırılması esası üzerine kurulmuştur. Açık ceza evleri bir ceza infaz kurumudur ancak firara karşı koruma önlemleri ve dıştan korumayla görevli personeli bulunmaz.

Kapalı infaz kurumlarına göre üretim ve hayata hazırlama önceliğine göre hareket eden açık cezaevinde bulunan hükümlünün 4 ayda bir izni de bulunur.

Hükümlüler açık cezaevinde üretim faaliyetinde bulunur ve bundan dolayı maaş aldıkları gibi SGK primlerinin ödemesi yapılır.

Bununla birlikte, hükümlülerin 4 ayda bir, yol süresiyle birlikte 7 gün izin kullanma hakkı vardır.

Açık cezaevlerinde dokuma, seramik, ahşap, takı, tarım gibi birçok alanda çalışılır ve üretim yapılır ve satış ciroları pek çok şirketten daha iyidir. 

KİMLER AÇIK CEZAEVİNDE KALIR?

Cezasının büyük bölümünü iyi hal içinde geçiren mahkumlar, cezalarının kalan kısmında açık cezaevlerine nakledilir ve yavaş yavaş sosyal hayata ve çalışma hayatına alışmaları sağlanır.

Açık cezaevine geçiş koşulları, açık cezaevine ayrılma yönetmeliği ile düzenlenmiştir. Bu yönetmelik, kimlerin kapalı cezaevine girmeden doğrudan açık cezaevine geçiş hakkı olduğu, kimlerin kapalı cezaevinden açık cezaevine ayrılma hakkına sahip olduğu ve açık cezaevine geçiş hakkı olmayan hükümlülerin kimler olduğu belirtilmiştir.

Doğrudan açık cezaevine geçiş hakkında anlatılmak istenen, mahkumun kapalı cezaevine hiç girmeden aldığı cezanın miktarı veya niteliği nedeniyle direkt açık cezaevine konularak cezasının infaz edilmesidir. Doğrudan açık cezaevine geçiş hakkı bulunun hükümlüler şunlardır:

Kasıtlı suçlardan üç yıl veya daha az hapis cezasına mahkum olan hükümlüler doğrudan açık cezaevine geçiş hakkına sahiptir. Örneğin, adam yaralama, dolandırıcılık, hürriyeti tehdit, mala zarar verme, tehdit gibi suçlarda hükümlünün aldığı cezanın 3 yıl veya altında olması durumunda doğrudan açık cezaevine geçiş hakkına sahiptir.

Cezaları yüksek güvenlikli cezaevlerinde veya kapalı cezaevlerinin yüksek güvenlikli kısımlarında infaz edilen hükümlüler, toplam cezalarının 1/3'ünü bu cezaevlerinde "iyi halli" olarak geçirip koşullu salıverilmelerine 3 yıl veya daha az süre kalınca açık cezaevine geçiş hakkını kazanabilirler.

Taksirli suçlarda ise beş yıl veya altında bir cezaya mahkum olan hükümlüler doğrudan açık cezaevine geçiş hakkına sahiptir. Örneğin, ölümlü trafik kazası veya iş kazası nedeniyle 5 yıl veya altında ceza alanlar doğrudan açık cezaevine geçiş hakkına sahiptir.

Hükümlü hakkında adli para cezası verildiği halde bu adli para cezası ödenmediği için hapis cezasına çevrilmişse bu ceza da doğrudan açık cezaevinde infaz edilir.

İcra-İflas Kanunu'nda düzenlenen icra ve iflas suçluları nedeniyle tazyik hapsine mahkum edilenler de doğrudan açık cezaevine geçiş hakkına sahiptir.

Ceza miktarı ne olursa olsun, örgütlü suçlar, örgüt faaliyeti çerçevesinde işlenen suçlar ve cinsel dokunulmazlığa karşı işlenen suçlarda doğrudan açık cezaevine geçiş hakkı yoktur. Örneğin, cinsel taciz suçundan 2 yıl ceza alan bir kişi ceza miktarı düşük olsa bile doğrudan açık cezaevine geçemez. Bu suçlardan hükümlü olan kişiler, kapalı cezaevine alındıktan sonra aşağıda yazdığımız diğer koşulları sağladığında açık cezaevine geçecektir.

 

Editör: Haber Merkezi