Ahilik kültürü ve felsefesinin Türk Milletini ayakta tutan değerlerden biri olduğunu söyleyen Manisa Milletvekili ve MHP Grup Başkan Vekili Erkan Akçay, “ Ahilik kültürü ve felsefesi, toplumsal yaşamın ortak paydası olan insanı esas almıştır. İnsanlar arasındaki ticari ve toplumsal ilişkilerde; dürüstlük, güvenirlilik, iş ve meslek ahlâkına saygı, hak ve hukuka riâyet etme, saygı, şefkat, cömertlik ve güler yüzlü olma ilkeleri esas alınmış ve bu değerler toplum tarafından bir yaşam tarzı olarak kabul edilmiştir. Milletimizi ayakta tutan değerlerden birisi olan ahilik teşkilatı; sanat ve meslek yönleriyle toplumun ekonomik yapısını hazırlarken, ahlaki yönüyle de devlet yapısının temel niteliklerini belirlemiştir. Ahilik kurumu bugün de özlemi çekilen sanat, ticaret ve iş ahlakı kavramlarını yerleştirmiş, ahilerin kurduğu esnaf ve sanatkâr birliklerinin koyduğu ana kurallar, günümüzdeki kooperatifçiliğin, sendikacılığın, meslek eğitimi sisteminin, sosyal güvenliğin, standart kalitede mal ve hizmet üretiminin temellerini oluşturmuştur.” dedi.

ESNAF VE SANATKÂRLARIMIZIN SORUNLARI BİR AN ÖNCE ÇÖZÜLMELİDİR

Esnaf ve Sanatkârların sorunlarının bir an önce çözülmesi gerektiğini söyleyen MHP Grup Başkan Vekili Erkan Akçay, “ Türkiye Esnaf ve Sanatkârlar Sicil Gazetesine kayıtlı 1 milyon 912 bin esnaf vardır. Ülkemizin nüfusunun 82 milyon olduğu düşülürse ülkemizdeki her yüz kişiden 2.3’ü esnaftır. Bu nedenle esnaf ve sanatkâr kesiminin sorunlarını ülkemizin genel sorunlarından ayrı düşünmemek gerekmektedir. Esnaf ve Sanatkârlarımız; sağladıkları katma değer, gelir dağılımının dengelenmesindeki katkı, yarattıkları istihdam gücü ve toplumsallaşmayla, birlik ve beraberliğe katkıları itibariyle ülkemizin temel dinamiklerden birini oluşturmaktadır. Bizi biz yapan değerleri temsil eden, onu toplumun tüm hücrelerine yayan, aile kurumundan sonra toplumsallaşmanın, iletişim kurmanın, birlik ve beraberliği zenginleştirmenin en güçlü yapısı olan esnaflık müessesesi birçok sorun ile karşı karşıyadır. Esnaf ve Sanatkârımız finansmana erişim zorluğu yaşamaktadır. Esnafımızın en çok sıfır faizli can suyu kredisine ihtiyacı vardır. Buna ulaşmasının önündeki en büyük engel kara listedir. Etkin bir sicil affı ile esnafımız rahatlayacaktır. Esnaf ve Sanatkârımız ekonomik daralmaya bağlı talep yetersizliği ile karşı karşıyadır. Esnaf ve sanatkârımızın sosyal güvenlik sorunları vardır. Esnaf ve sanatkârımız yüksek vergi ve SGK primi ödemektedir. Hipermarketler ve zincir mağazalar; Esnaf ve Sanatkârın karşısında ciddi bir haksız rekabet gücü oluşturmaktadır. Anayasamızın Esnaf ve sanatkârların korunması başlıklı 173 üncü maddesi “ Devlet, esnaf ve sanatkârı koruyucu ve destekleyici tedbirleri alır.” şeklindedir. Anayasa`nın 173`üncü maddesi gereğin esnaf ve sanatkârlarımız devlet tarafından korunmalı, desteklenmeli ve sorunları acilen çözülmelidir.” dedi.
MHP’li Akçay sözlerine şöyle devam etti: “ Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonu ve bağlı kuruluşları olan oda, birlik ve federasyonlar, Ahilik kültürünü yeni nesillere tanıtmak ve yaşatmak amacıyla çeşitli etkinlikler yapmaktadır. Bu kapsamda 16- 22 Eylül tarihleri arasında kutlanan Ahilik Haftası, Esnaf Bayramı olarak kutlanmaktadır. Bu vesile ile başta Manisa esnafımız olmak üzere tüm esnaf ve sanatkârlarımızın Ahilik Kültürü Haftasını ve Esnaf Bayramı kutluyorum.”

Editör: Haber Merkezi