Bir yandan mülteci karşıtıymış gibi gösterilirken diğer taraftan Suriyelilere karşı düşmanlığın körüklendiği Türkiye 4,5 milyon mülteciye ev sahipliği yapıyor. Geçtiğimiz Cuma günü, il başkanlarının Ankara’da buluştuğu toplantıda AK Parti yönetimi tarafından vatandaşlara ulaşıp “kara propagandaya karşı Suriyeli misafirlerle ilgili gerçekleri anlatma talimatı” verildi.

AK Parti’de geçen cuma günü il başkanları toplantısı gerçekleştirildi. Toplantının en önemli konu başlıklarından biri de, ülkemizde bulunan Suriyeliler hakkında mesnetsiz bilgilerle oluşturulan algı operasyonlarının bozulmasına karşı yapılması gerekenler oldu. İl başkanlarına, bulundukları bölgedeki vatandaşlarla birebir temasa geçilerek, yanlış bilinen ve bilerek çarptırılan bilgilerin doğrularının gün ışığına çıkarılması konusunda kesin talimatlar verildi.

Toplantıda, teşkilatlara Türkiye'deki Suriyeliler üzerinde oluşturulmak istenen algı operasyonlarına karşı görev verildi. Mültecilere karşı oluşan toplumsal muhalefet nedeniyle, il başkanlarına kamuoyunda Suriyeliler hakkında yayılan yanlış bilgilerin doğrusu paylaşılırken, gerçek bilgilerin bulundukları illerde halka açıklanmasını istendi.

Toplantıda, Türkiye’de geçici koruma altında bulunan sığınmacılar hakkında mühim mesajlar iletildi. Osmanlı döneminden Cumhuriyet dönemine kadar din ve ırk ayrımı yapılmaksızın sığınmacılara her zaman hoşgörü ile yaklaşıldığı ve açık kapı politikası yürütüldüğü aktarıldı. Ayrıca, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın dünyada savaşlara ve mağduriyetlere karşı duran tek lider olduğu ifade edildi.

KATKI PAYI ALINACAK
Sağlıkta hizmetlerinde Suriyelilerin öncelikleri olduğuna dair halk arasında yanlış bilgilerin de dolaştığı toplantıda, örnek olarak, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın talimatıyla Suriyelilerden, aldıkları sağlık hizmeti karşılığında katkı payı alınacağı gösterildi.

Ülke çapında 29 ilde 189 tane Göçmen Sağlık Merkezi olduğu paylaşılan toplantıda, 20 bin ve üzeri Suriyelinin olduğu yerlerde Güçlendirilmiş Göçmen Sağlığı Merkezi oluşturulduğu aktarıldı. Bu merkezlerde temel sağlık hizmetleriyle birlikte çocuk, kadın doğum gibi çeşitli hizmetin de verildiği bilgisi verildi. Bu merkezlerin daha etkin kullanılması talimatı verildi.

VATANDAŞA DOĞRULARI AKTARIN
Toplantıda, Suriyeliler aracılığı ile oluşturulmak istenen algıya da vurgu yapılırken, kamuoyunda yanlış bilgilerin de paylaşıldığının altı çizildi. İl başkanlarına, vatandaşlara halk arasında dedikodu şeklinde yayılan “Suriyeli öğrencilerin istediği üniversitenin istediği bölümüne sınava katılmadan yerleştiği, TOKİ tarafından yapılan sosyal konutların Suriyelilere ücretsiz verildiği, Suriyeli öğrencilerin hepsine devlet bütçesinden geri ödemesiz burs sağlandığı, Suriyelilerin seçimlerde oy kullandığı” gibi doğru olmayan bilgiler verildiği aktarıldı. Bu bilgilerin gerçeklerle uyuşmadığını vurgulandı. Özellikle başkanlara kendi bölgelerine döndükleri zaman bu şehir efsanelerinin gerçek olmadığını ve bunların yerine doğruları halka izah etmeleri istendi.

 

Editör: Haber Merkezi