AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik, Mısır halkının demokratik yöntemlerle seçtiği ilk Cumhurbaşkanı olan Muhammed Mursi'nin vefat haberinin ardında, Twitter'dan yaptığı açıklamada, darbecileri, "temel insanlık değerlerinin düşmanı ve insanları acımasızca öldüren bir şebeke" olarak gördüğünü belirtti.

Muhammed Mursi'nin cenazesinin ailesine verilmemesine tepki gösteren Çelik, "Darbecilerin ellerinde en acımasız araçlar ve yöntemler bulunmasına rağmen Mursi'nin naaşından korktular. Bu hep böyledir. Onurlu olanların cansız bedenleri de cesaret abidesidir. Onursuzlar ise ellerindeki ölüm makineleriyle dolaşan yaşayan ölülerdir." değerlendirmesini yaptı.

Çelik, şunları söyledi:

"Ahlaki ya da siyasal hakikat hiçbir zaman soyut değildir. Aksine en somut, en canlı hayat gerçeğidir. Ahlaki ve siyasal hakikate bağlı olanlar, hayatın canlı tarafında olanlardır. Dünyadan ayrıldıktan sonra bile insanların hayatına haysiyetleriyle yön vermeye devam ederler. Ölüm makineleriyle insanlık değerlerine saldıranlar ise yaşarken çürüyorlar. Mahkeme salonunda vefat etmiş onurlu birinin naaşından bile korkuyorlar. Çürüyenler, canlı olanlardan korkar."

"Tüm dünyanın gözü önünde adım adım öldürüldü"

Muhammet Mursi'nin tüm dünyanın gözü önünde adım adım öldürüldüğünü belirten Çelik, dünyanın tüm yaşananlara ve darbecilere karşı sessiz kalmasına tepki göstererek, aynı odakların darbenin insanlık suçu olduğunu söylemek yerine, darbe yapanların "demokrasiyi inşa ettiğini" ileri sürdüklerine vurgu yaptı.

Demokrasiyi bir değer olarak değil, bir çıkar elde etme tekniği olarak görenlerin ikiyüzlülüğünün ortaya çıktığını belirten Çelik, "Dünyadaki onurlu ve gerçekten demokrat olduğunu söyleyen insanlar seslerini şimdi yükseltmelidir. Mısır’ın Şehit Cumhurbaşkanı Mursi onurlu hayatına uygun şekilde defnedilmelidir." değerlendirmesinde bulundu.

Çelik, Mursi için kılınacak gıyabi cenaze namazlarını da hatırlatarak, sözlerine şöyle devam etti:

"Tüm dünyada, şehit Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi için kılınan cenaze namazları dün Kudüs'te başladı. Bugün Türkiye'de Cumhurbaşkanımızın katılımıyla milletimiz tarafından da eda edilecek. Kudüs'ten İstanbul'a, Türkiye'nin ve dünyanın her yerine yayılacak. Mursi'nin naaşı kesinlikle ailesine teslim edilmelidir. Tüm dünya da buna destek vermelidir. Mursi bu dünyadaki sınavını onurlu bir şekilde cesaretle ve haysiyetle vermiştir. Artık bu sınav tüm dünyanın sınavı olmuştur. Bu sınav insanlık değerlerine sahip çıkma sınavıdır." diyerek sözlerini tamamladı.

Mısır halkının demokratik yöntemlerle seçmiş olduğu ilk Cumhurbaşkanı olan Muhammed Mursi (67) dün mahkeme salonunda hayatını kaybetmişti.

Editör: Haber Merkezi