Türkiye’nin ev sahipliğinde, Türk Deniz Kuvvetleri Komutanlığı sevk ve idaresinde düzenlenen “Doğu Akdeniz-2019 Davet Tatbikatı” başladı.

Tümamiral Bağcıoğlu brifing verdi

Tatbikat kapsamında, gözlemcilere ve basın mensuplarına Muğla’nın Marmaris ilçesindeki Aksaz Deniz Üssü’nde demirli bulunan, Türkiye’de inşa edilen ve dünyanın en büyük amfibi çıkarma gemilerinden biri olan TCG Sancaktar’da brifing verildi.Brifingde Deniz Kuvvetleri Harekat Daire Başkanı ve Doğu Akdeniz Davet Tatbikatı Direktörü Tümamiral Yankı Bağcıoğlu, tatbikatın önemi ve amacı hakkında bilgi aktardı.

170 kişilik kontrol merkezi

Tatbikatın Deniz Harp Merkezi Komutanlığı’nda oluşturulan 170 kişilik tatbikat kontrol merkezi tarafından sevk ve idare edileceğini vurgulayan Bağcıoğlu, planlama sürecinde ise 96 kişilik karargah personelinin görev yaptığını kaydetti. Bu kapsamda 12 planlama koordinasyon toplantısı icra edildiğini belirten Bağcıoğlu, tatbikatın “serbest oyun” safhasını yönlendirmek üzere 200’den fazla ara durum hazırlandığını bildirdi. Bağcıoğlu, Türk Silahlı Kuvvetlerinin Barış Pınarı Harekatı ve teröristlerle mücadele harekatı icra ederken Türk Deniz kuvvetlerinin de çevre denizlerdeki faaliyetlerini yüksek bir tempo ile sürdürdüğünü vurguladı.

Mavi Vatan 2019 tatbikatı sonrası Doğu Akdeniz'de yeni bir dönem başlamıştı.

En yüksek katılımlı tatbikat

Tatbikat süresince harekat ortamını gerçeğe en yakın şekilde simüle (benzetmek) etmek için internet üzerinden yayın yapacak bir haber kanalı (INT TV) ile katılımcıların girebileceği bir ortam oluşturulduğunu aktaran Bağcıoğlu, şunları kaydetti: “Tatbikatın maksadı, dost ve müttefik ülkeler arasındaki karşılıklı çalışabilirliği geliştirmek ve NATO’ya deklare edilmiş Türk Yüksek Hazırlık Seviyeli Deniz Kuvveti Karargahının eğitilmesini sağlamak. Tatbikat NATO unsurları, dost ve müttefik ülkeler ile kamu kurum ve kuruluşlarının geniş çaplı katılımı ile icra edilecek. Bu yıl ki tatbikat, şu ana kadar icra edilen Doğu Akdeniz Tatbikatları içerisinde en yüksek katılım seviyesine sahip tatbikat olacak.”

Akdeniz’de dev tatbikat | 15 ülkeden 47 gemi katılıyor

Bağcıoğlu, tatbikata NATO Daimi Deniz Görev Grubu-2, NATO Daimi Mayın Karşı Tedbirleri Görev Grubu-2 emrinde görev yapan Türkiye, Kanada, Yunanistan İspanya ve İtalya deniz kuvvetlerine bağlı 4 fırkateyn, 1 denizaltı, 3 mayın avlama gemisi ve 2 akaryakıt ikmal gemisinin katılacağını söyledi.

Editör: Haber Merkezi