ÖSYM tarafından 19 Eylül'de düzenlenen ALES 2 sınavı sonuçları 14 Ekim'de açıklanması bekleniyordu. ALES sınav sonuçlarını bekleyenlere son dakika açıklaması ÖSYM Başkanı Aygün'den geldi. ALES 2 sonuçları sorgulama sayfası belirtilen tarihten iki gün önce sonuc.ösym.gov.tr adresi üzerinden erişime açıldı. İşte ALES sınav sorgulama sayfası...

ALES SONUÇ SORGULAMA SAYFASI

ALES SONUÇLARI AÇIKLANDI!

ÖSYM Başkanı Prof.Dr.Halis Aygün ALES sonuçlarının açıklandığını şu şekilde duyurdu: Değerli ALES adaylarımız, 19 Eylül 2021 tarihinde gerçekleştirdiğimiz 2021-ALES/2 sonuçları açıklanmıştır. 

ALES 2 SINAV SONUÇLARI NASIL ÖĞRENİLİR?

ALES sınavına katılan adaylar sınav sonuçlarını, T.C. kimlik numaraları ve şifreleri ile ÖSYM'nin “https://sonuc.osym.gov.tr” internet adresinden veya mobil uygulamalarından öğrenebilecek. Adaylara sonuç belgesi gönderilmeyecek.

ALES

ALES PUAN HESAPLAMA NASIL YAPILIR?

Çoktan seçmeli sorulardan oluşan testlerin uygulandığı bu sınavın cevap kâğıtları ÖSYM'de optik okuyucu ile okunacak ve bilgisayar ortamında değerlendirilecektir. Adayların her testteki sorulara verdikleri doğru ve yanlış cevaplar ayrı ayrı toplanacak, doğru cevap sayısından yanlış cevap sayısının dörtte biri çıkarılarak ham puanlar elde edilecektir. Her test için sınavı geçerli tüm adayların ham puanlarının ortalaması ve standart sapması ayrı ayrı hesaplanarak adayların ham puanları, ortalaması 50, standart sapması 10 olan standart puanlara dönüştürülecektir.

ALES NASIL BİR SINAV?

Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı (ALES), 78 sayılı Yükseköğretim Kurumları Öğretim Elemanları Kadroları Hakkında Kanun Hükmünde Kararnameye, 5538 sayılı Kanunla eklenen Ek Madde 8 uyarınca, yükseköğretim kurumlarında öğretim görevlisi, okutman, araştırma görevlisi, uzman, çevirici ve eğitim öğretim planlamacısı kadrolarına yapılacak atamalarda, ülkemizde lisansüstü eğitime girişte, yurt dışına lisansüstü eğitim için gönderilecek adayların seçiminde ilgili kurumların kullanacakları puanları sağlayan sınav sistemidir.

ALES 3 BAŞVURU TARİHLERİ NE ZAMAN?

ALES/3 sınavı için başvurular, 6-14 Ekim tarihlerinde alınacak.

Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı (2021-ALES/3), 21 Kasım 2021 tarihinde uygulanacak.

 

Editör: Haber Merkezi