Beşik gibi sallanıyoruz… Allah korusun, yetkililerin ağzından çıkanlar hiç de iç açıcı değil, senaryolar yazılıyor, anlatılıyor. “Bu işin spor ile ilgisi ne?” diyebilirsiniz… Olmaz mııı?... Öyle alakası var ki, hatta depremle ilgili en büyük tehlike aslında spoun içinden çıkıyor!

Düşünün derbi maçı oynanıyor... Türk Telekom Stadı hınca hınç dolu. Normal kapasite 52.650, personel falan 55 bin kişi statta! Dedik ya, Allah korusun, deprem tam da maç oynanırken İstanbul’u vurdu. Tamam, yeni statlarımızın hepsi, güçlü depremlere karşı dayanıklı, ama başta futbol olarak federasyonlar böyle bir kriz yönetimine hazır mı? İşte orası şüpheli…

Eskiden statlar bu kadar kalabalık toplamıyordu, şimdi durum farklı. Şimdiki salonlar bile 10-15 bin kişilik. Böyle bir panik hali için bir hazırlık var mı, tahliye nasıl sağlanacak, insanlara nasıl yön verilecek? Bu konuda eğitim, planlama var mı? Uçaklarda bile tehlike anında yapılacaklar, bilmemize rağmen her seferinde tekrar, tekrar hatırlatılıyor. Stadı ve salonu dolduranlar neden bu bilgilendirmeye tabi tutulmuyor?

Ülkemizin deprem kuşağında olduğunu ‘sağır sultan’ bile biliyor. Hem Spor Bakanlığı, hem federasyonlar bu konuda ciddi olarak çalışmalara başlamalı. Maçlar oynanırken, deprem olayı yaşandığında salon, ya da statlar nasıl tahliye edilir, kimler devreye girer, kimler insanları güvenli alanlara toplar? Bunların hepsine hazır olmamız lazım.

Devlet nasıl binaların yapılması konusunda hassasiyetini gösteriyorsa, spor alanlarında da olası maçlar sırasında afet yaşanırsa neler yapılması gerektiğini ciddi, ciddi düşünmeli. Afet bu nerede, ne zaman oluşacağı belli olmaz… Bakın, okullar tatil ediliyor, iş yerleri boşaltılıyor, deprem merkezleri ile koordineli çalışılıyor, tedbirler alınıyor.

Mesela Futbol Federasyonu bu konuda deprem merkezleri ile hafta sonu için bir görüşme yapıp tedbir aldı mı, bilmiyoruz! Galatasaray-Fenerbahçe derbisi var! Bu konuda bir çalışma yapıldı mı, maça gelenlere uyarı yapılacak mı? 55 bin kişilik stattan bahsediyoruz, 55 bin kişinin paniğinden bahsediyoruz, tahliyesinden bahsediyoruz… Sayın yetkililer, aman geç olmasın… Erken tedbir can kurtarır… Unutmayın…