Alman İmparatoru II. Wilhelm'in Sultan 1. Ahmed ve İstanbul'a hediyesi olan Alman Çeşmesi, sosyal medyada gündem oldu. 26 Haziran cumartesi yapılan YKS'nin birinci etabı olan TYT'de soru olarak adayların karşısına çıkan Alman Çeşmesi özellikleri ve nasıl yazıldığı araştırma konusu oldu.

ALMAN ÇEŞMESİ NASIL YAZILIR?

'Alman Çeşmesi' özel bir isim olduğu için büyük harfle yazılmaktadır. Bu nedenle de çeşmesi sözcüğünden sonra ayıraç kullanılmalıdır. Yani sonuna herhangi bir ek getirildiğinde, Alman Çeşmesi'nin şeklinde ayrılmalıdır. Sadece çeşme olarak kullanıldığında çeşmenin yazılışı küçük harfledir ve özel bir isim olmadığı için küçük harfle yazılır.

Türkçe dil kurallarında bazı kelimelerin yazılışı okunduğu kadar kolay olmayabiliyor. Özellikle resmi yazışmalar ve kurum ya da kuruluşlara yazılı dilekçelerde gerekli olan yazım kurallarında bazen soru işaretleri olabiliyor.

ALMAN ÇEŞMESİ ÖZELLİKLERİ

Alman Çeşmesi, Sultan I. Ahmed Türbesi'nin karşısında yer alan çeşme. Almanya'da yapılıp 1901'de İstanbul’daki yerine monte edilmiştir. Neo-Bizanten üslubunda bir çeşmedir; içeriden altın mozaikle süslüdür.

Çeşmenin planlarını Kaiser’in özel danışmanı Mimar Spitta çizmiş, yapımını Mimar Schoele üstlenmiştir. Ayrıca Alman mimar Carlitzikle İtalyan Mimar Joseph Antony de bu projede çalışmışlardır. Alman hükûmeti önce hipodrom alanını düzenlemiş, meydanın ağaçlandırılması yapıldıktan sonra Almanya’da hazırlanan çeşme buradaki temeller üzerine oturtulmuştur. Mermerleri ile değerli taşları Almanya’da işlenmiş ve parçalar halinde gemi ile İstanbul’a getirilmiştir.

Editör: Haber Merkezi