MEHMET ARKAN / TÜRKGÜN ÖZEL

ALTAY'IN MAZGALLARI AYDIN'DAN

Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK) geleceğe yönelik ihtiyaçlarından yola çıkılarak geliştirilen ve yeni koruma konseptine göre yeniden tasarlanan Altay tankına monte edilecek olan mazgallar, Efeler 2. Sanayi Sitesi’ndeki Berat Demir Doğrama’nın sahibi Musa Siner tarafından üretiliyor.

İncirliova İlçe Jandarma Komutanlığı yetkilileri aracılığıyla yüklenici firma tarafından kendisine ulaştırılan 48 adet mazgal siparişi için üretim çalışmalarına 2 Temmuz itibariyle başlayan demir doğrama ustası Musa Siner, milli tank Altay’ın yapımına katkıda bulunacak olmaktan ötürü büyük gurur duyduğunu söyledi. 

İMALAT SON SİSTEM SULU KESİM MAKİNALARLA YAPILIYOR

Aydınlı bir demir tedarikçisinin tavsiyesi sonrasında, İncirliova Jandarma Komutanlığı yetkililerinin kendisiyle mazgal üretimi için iletişime geçtiklerini söyleyen Siner, “48 adet sipariş için bizden istenilen fiyat teklifini sunmamızın ardından gereken onay geldi ve sözleşmemizi imzaladık. Mazgal üretimi için ızgaralara ait imalat dokümanı ve 3D çizimlerin bana iletilmesinin ardından hemen çalışmalara başladık. Son sistem sulu kesim makinelerimizle gerçekleştirdiğimiz imalatla mazgal üretimini gerçekleştiriyoruz. Üretim safhasında montajı, gazaltı kaynakla son teknolojik imkanlardan faydalanarak yapıyoruz. Bizim burada ürettiğimiz mazgallar, Altay tankının üzerine ve yanlarındaki gözetleme noktalarına monte edilecek. Ayrıca köşebent ve çerçevelerin yanı sıra atış sırasında, kullanılan lazer gibi koruma sistemleri için de bu mazgallar bir nevi koruyucu ekipman niteliği taşıyor” dedi. 

ROKET VE BOMBALARDAN KORUYOR

Halihazırda mazgal üretiminin devam ettiğini söyleyen Siner, “9 Temmuz’da ürettiğimiz mazgalları yetkililere teslim edeceğiz. Ürettiğimiz ham haldeki mazgallar, ana fabrikada boyama işleminden geçirilecek. Otomatik sulu kesim sistemimizle çapaksız, hassas, transmisyon mille ve 3 santim arayla projedeki ölçümlere göre birebir mazgal üretimi yapıyoruz. Bu mazgallar roket ve bombadan da koruma amaçlı bir özelliğe sahip. 5 ayrı ölçüde gerçekleştirdiğimiz mazgal üretiminde, bu nedenle gayet titiz davranıyoruz. 1 adet mazgalın üretimi, ortalama yaklaşık 45 dakikamızı alıyor.  64 santim uzunluğundaki mazgaldan 16 adet, 59 santimden 16 adet, 45.5 santimden 8 adet, 34 santimden de 8 adet olmak üzere 48 adet üretim yapacağız. Ürettiğimiz bir mazgalın ağırlığı ortalama 17 kilogramdır. Ölçülere göre ağırlık da değişiyor. 48 adet mazgal için yaklaşık 1 ton 300 kilogram demir kullanacağız” dedi. 

MİLLİ PROJEYE KATKI SAĞLAMAKTAN GURUR DUYUYORUM

48 adet mazgal üretiminin ardından proje kapsamında, tank yapımı için daha farklı materyallerin de siparişlerini alacağını söyleyen Siner, “Sözleşmede de yer aldığı gibi 7 gün sonra mazgalları teslim etmiş olacağız. Böyle bir milli projeye katkı sağlamaktan ötürü gururluyum ve sevinçliyim. Mili Savunma Sanayisi anlamında son dönemlerdeki gelişmeler cidden göz doldurucudur. Allah devletimize ve milletimize zeval vermesin. Altay tankı yurtdışına ihracat yoluyla da satılacak olan bizim kendi geliştirdiğimiz bir tank. Bu tankın yalnızca mazgalını biz üretiyoruz ama paletlerinden tutun her aşamasına kadar üretimde emeği geçen herkesin ayrı ayrı büyük katkıları söz konusu. Bu proje de para bizim için ikinci plandadır. Gerekirse para almadan devletimize destek olarak emeğimizi hibe etmeye de hazırız. Zaten bizden istenilen fiyat teklifinde de sadece işçiliğimizin karşılığını da çok düşük seviyede tuttuk. Sadece elemanlarımızın işçiliğinin karşılığı olarak alacakları parayı yansıttık. Bize para almadan bunu yapacaksın derlerse de sıkıntı yok. Devletimiz için her zaman taşın altına elimizi koymaya hazırız” diye konuştu.

 

 

 

Editör: Haber Merkezi