Dünya piyasalarında "güvenli liman" olarak bilinen altın şu sıralar yine değişkenlik gösteriyor. İstanbul Kuyumcular Odası Başkanı Mustafa Atayık, haberglobal.com.tr'de Şifa Kaymak'ın sorularını yanıtlayarak altın yatırımcısına önemli uyarılarda bulundu.

ALTIN FİYATI DÜŞECEK Mİ, YÜKSELECEK Mİ?

Atayık açıklamasında "Altın, tüm dünya piyasalarında ve yatırımcıların gözünde ‘güvenli liman’ etiketini hakkıyla kazanmış bir madendir. Zaman zaman fiyat bazında geriye düşse de en kritik zaman ve süreçlerde hep öne çıkıyor. Pandemi gibi tüm dünyayı etkileyen 2020 yılı ve halen devam süreçlerde altın, yine güvenilir, test edilmiş, deyim yerindeyse ‘Zor zamanların sağlam dostu’ vasıflarıyla rüştünü kanıtladı. ABD tahvil faizlerindeki gerileme, dolar değer endeksindeki değer kaybı ve kripto para piyasalarındaki sert düşüşler, altının onsunun yeniden 1900 dolar üzerine çıkmasını sağladı. Kısa ve orta vadede altının seyrini büyük oranda Amerika Merkez Bankası FED’in alacağı kararlar ve açıklamaları, merkez bankalarının piyasaya likidite sunma konusundaki tavırları, ABD, Çin ve AB ekonomilerinden gelecek veri akışları belirleyici olacak gibi gözüküyor. Öte yandan, koronavirüs salgını nedeniyle ağır bir sınav veren ülkelerin ekonomik olarak gösterecekleri performans da altın fiyatlarının seyrinde etkili olacaktır. Özetle, 2020 yılında olduğu gibi bu yıl da altın fiyatları üzerinde pandemi etkisi ve yansımaları etkili olacak gibi gözüküyor." dedi.

ALTIN PİYASASI, NEDEN SÜREKLİ DEĞİŞKENLİK GÖSTERİYOR?

Atayık, "Altın için net olarak bilinmese de merkez bankaları, büyük fonlar ve bireysel yatırımcıların yer aldığı 12 trilyon dolarlık devasa bir piyasadan bahsediliyor. Bunun yanı sıra altın varlıklarını tam olarak deklere etmeyen ülkelerin varlıklarını da eklersek bu piyasanın hacmi daha da katlanacaktır. Bu kadar çok oyuncunun at koşturduğu bir yatırım enstrümanı, doğal olarak fiyat bazında da değişiklik gösterecektir. Piyasaların durulduğu, süt liman olduğu dönemlerde stabil, dengelerin bozulduğu, gelecekle ilgili endişelerin arttığı dönemlerde ise altın, güvenli liman özelliğiyle başını hep yukarı kaldırmıştır. Tıpkı bugün, dünyanın içinden geçtiği ve ekonomiler için gerçek anlamda hasar tespitinin yapılmadığı pandemi süreci gibi" ifadelerini kullandı.

SANAL PARA MI, ALTIN MI?

İKO Başkanı Atayık sanal paraya ilişkin önemli değerlendirmelerde bulunarak "Sanal, kripto paralarla altının aynı siklette karşılaştırma yapılmasını bile doğru bulmuyorum. Bir yandan, neredeyse insanlık tarihiyle yaşıt, tüm ülkelerin kabul ettiği, hiçbir ulusa ait olmayan dünya para birimi, merkez bankalarının en değerli varlığı, yatırımcıların hep gözdesi altın… Diğer yandan ise geçmişi sadece yıllar öncesine ait olan bir varlık olan kripto paralar. Altının bugün dünyada sadece resmi olarak açıklanan piyasa hacminin 12 trilyon dolar olduğu belirtiliyor. Tüm sanal (kripto) para piyasaların hacmi ise 2 trilyon doların altında. Diğer yandan, kripto paraların henüz yasal bir alt yapısı kurulmadığı için spekülasyonlara çok açık bir piyasa. Bir ayda yüzde 50 değer kaybeden bir piyasa, yatırımcılarına bir güven sunabilir mi? Halbuki altın, orta ve uzun vadede yatırımcısına hep kazandırmıştır ve kazandırmaya devam ediyor" şeklinde konuştu

ÇEYREK ALTIN MI, GRAM ALTIN MI TERCİH EDİLİYOR?

Atayık çeyrek altının daha fazla tercih edildiğini belirterek "Fiyatlar, ne olursa olsun insanımız, altın, altın takı ve mücevher alımından hiçbir zaman vazgeçmiyor. Tabii ki burada tercih yapılırken doğal olarak vatandaşın bütçesi ve alım gücü devreye giriyor. Yatırım olarak değil; ama hediye olarak düşünüldüğünde çeyrek altının bugünkü fiyatı, vatandaşın bütçesine uygun olmadığından Darphane ve rafineri firmalarımızın bastığı 22 ayar 1 gram ağırlığında gram altın tercih edilebiliyor. Daha uygun fiyatlı altın talep edenler için ise tüm kuyumcularımızda 0,50 gram ağırlığında 22 ayar gram altın alma seçenekleri de mevcut. Genel anlamda bakıldığında ise vatandaşlarımızın fiyat bazlı düğün için takı olarak daha fazla gram altını tercih ettiğini, yatırım tarafını da eklediğimizde bu kez çeyrek altının öne çıktığını söyleyebiliriz" dedi.

ALTIN YATIRIMCISINA ÖNEMLİ UYARI

Atayık altın yatırımcılarına uyarılarda bulunarak sözlerine şöyle devam etti:

Öncelikle panik alım ve satım yapmaktan kaçınmalarını tavsiye ediyoruz. Altın, sabır isteyen bir yatırım enstrümanı. Altın, kısa vadede ‘Al-Sat’ yapılacak bir yatırım değildir. Bugün, herkesin elinde cep telefonu var. Piyasayı ve fiyat seviyelerini iyi takip etsinler. Orta ve uzun vadede altın, yatırımcısını hep sevindirmiştir ve mutlu etmeye devam edecektir. Her zor süreç ve kriz dönemlerinde olduğu gibi bu salgın döneminde de altının dünya ekonomileri ve yatırımcılar için önemi bir kez daha ortaya çıktı. Güvenli liman rolü daha da pekişti. Bu nedenle vatandaşlarımız ve yatırımcılarımıza altın takı, mücevher almaya devam etmeleri çağrısını yineliyoruz. Vatandaşlarımız, sektörümüzün usta ellerinden vitrinlere çıkan altın takı ve mücevherat alarak bu birikimlerini koruyabilirler.

 

Editör: Haber Merkezi