Altın fiyatları dünkü düşüşün ardından bugün tekrar yükselişe geçmiş durumda. Elinde altını olanlar ve altın alacak olanlar için kritik öneme sahip altın fiyatları belli oldu. Düğün sezonunun da açılmasıyla altın fiyatlarında hareketlilik gözlemleniyor. 15 Haziran güncel altın fiyatları haberimizde...

GRAM ALTIN FİYATI

Yatırımcının en çok takip ettiği ve tercih ettiği altın olan gram altın fiyatları şöyle oldu: 

Gram altın alış: 504,32

Gram altın satış: 507,76

ATA ALTIN FİYATI

Ata altın alış: 3.323,00

Ata altın satış: 3.414,00

Altın fiyatları

ÇEYREK ALTIN FİYATI

Çeyrek altın hem düğünlerde hemde takı olarak en çok tercih edilen altın türlerinden. Çeyrek altın güncel fiyatı şu şekilde: 

Çeyrek altın alış: 811,76

Çeyrek altın satış: 829,65

SPOT ALTIN TL/GR FİYATI

Alış: 507,34

Satış: 507,43

ALTIN/ONS ($) FİYATI

Altın ons alış fiyatı: 1.866,04

Altın ons satış fiyatı: 1.866,30

ZİYNET ALTINI FİYATI

Ziynet altın alış: 3.247,00

Ziynet altın satış: 3.308,45

CUMHURİYET ALTINI FİYATI

Cumhuriyet altını alış: 3.247,00

Cumhuriyet altını satış: 3.308,45

YARIM ALTIN FİYATI

Yarım altın alış: 1.618,43

Yarım altın satış: 1.659,30

ALTIN FİYATLARI YÜKSELİR Mİ, DÜŞER Mİ?

Prof. Dr. Sefer Şener, Uzmanpara'ya altın fiyatlarında yaşanan hareketleri değerlendirdi:

"Geçen hafta içinde ABD 10 yıllık tahvil faizleri %2.6’nın üzerinde düşüşle 1,45 seviyelerine kadar geriledi. Dün sabah itibarıyla hafta başında tahvil faizlerindeki bu düşüş yerini yeniden yükselişe bıraktı. ABD 10 yıllık tahvil faizleri dün itibarıyla %2,9’luk yükselişle yeniden 1,4990 seviyelerine çıktı.

İlk etapta, haftaya 1860 dolar seviyesinde başlayan ons altın ise 1847 dolar seviyelerine kadar düştükten sonra yeniden toparlanarak 1865 doların üzerine çıktı. Geçen hafta içinde 1900 doları geçmekte zorlanan ons altın için bu seviyeler teknik bir baraj oluşturmaya başladı.

ABD Merkez Bankası (FED) muhtemelen ağustos eylül ayına kadar tahvil alımlarını azaltmayacak gibi gözüküyor, bu durum ise altın fiyatları üzerinde bir baskı oluşturmaya devam ediyor. Yeni haftaya değer kaybıyla başlayarak düşüşünü sürdüren gram altın ise dün yüzde 1,58 değer kaybıyla 497 lira seviyelerine kadar geriledi. Şüphesiz dolar kurunun Türk lirası karşısındaki değer kaybı ons fiyatındaki düşüşle birleşince gram altın 500 lira seviyesinin aşağısını görmüş oldu.

DOLAR ETKİSİ 
Dün akşam itibariyle dolar kurunun yeniden artması ve 8,45 seviyelerine dönmesi altının gramını yeniden kritik seviye olan 505 lira düzeyinin üzerine taşıdı.Beklenenden yüksek çıkan enflasyon ve daha hızlı büyüme Amerika için acaba faiz artışı yıl sonuna doğru gelir mi beklentilerine yol açsa da, enflasyonun kalıcı olmayacağı algısı faiz artışı beklentisinin de 2022 hatta 2023 yılına kalacağını gösteriyor.

Bu durum altının ons fiyatının 1850 dolar seviyelerinde güçlü bir destek oluşturmasını da sağlıyor. FED’in alacağı kararların belirsizliği aynı zamanda güvenli liman altının ons fiyatının bir türlü 1900 dolar seviyelerini yukarı yönlü kıramamasını da açıklıyor.

ABD tüketici fiyat endeksi raporunun fiyat artışlarının büyük ölçüde ekonomik yeniden açılışlarla ilişkili kategorilerden kaynaklandığını göstermesinin ardından enflasyon tartışmasının devam etmesiyle altın düşük kalmış gözükmektedir.Ancak mutlaka ilerleyen dönemde bu durum değişecektir, altında orta ve uzun vadede yön yukarı olacaktır. Yine de dolar güçlü kaldığı sürece altın fiyatlarında sürekli ralli beklemek doğru bir yaklaşım olmayacaktır.

ALTINDA GÖZLER FED TOPLANTISINDA 

Politika yapıcıların artan enflasyon ve ileriye dönük para politikası konusundaki görüşleri hakkında daha fazla netlik sağlamaları için piyasalarda gözler FED'in 15-16 Haziran toplantısına çevrildi.Buralardan çıkacak kararlar özellikle de 16 Haziran'da çıkacak faizle ilgili karar altının yönünü de daha net ortaya çıkaracaktır. FED faiz artışı sinyali vermezse ve tahvil alımları da eylül gibi yavaşlarsa altında yön yukarı olacaktır.Tersi durumda faiz artışı sinyali, varlık alımına devam ve güçlü dolar anlayışı hakim olursa o zaman altın fiyatlarının yönü aşağıya çevrilir. Ancak bu durum daha az olasılıklıdır."


Editör: Haber Merkezi