Fatih sondaj gemisi, Karadeniz'deki araştırmalarına devam ediyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cuma günü Zonguldak'taki Uzun Mehmet Camii'nin açılışı esnasında bir müjde açıklanacağını duyurmuştu. Erdoğan'ın müjdesi hakkında araştırmalar yapılırken vatandaşlar, Amasra-1 kuyusu nerede, hangi il açıklarında yer alıyor diye merak ediyor. Amasra-1 kuyusunda doğalgaz bulundu mu sorusu gündemdeki yerini koruyor.

AMASRA-1 KUYUSU NEREDE?

Bakan Dönmez daha önceki aylarda yaptığı açıklamada şunları söylemişti:

Fatih gemisi Filyos Limanı'nda bir sonraki çalışma için hazırlıklarını yapıyor. Bir sonraki çalışma mevcut sahanın biraz kuzeyinde, 'Kuzey Sakarya Gaz Sahası' olarak adlandırdığımız bir bölgede olacak. Adını da inşallah 'Amasra-1' kuyusu olarak isimlendireceğiz, Nisan ayında orada ilk sondajını yapacak, bu da yine keşif amaçlı sondajımız olacak. Keşif arasındaki sondajlarla diğer üretim amaçlı sondajlar arasında şöyle bir fark var.

Amasra 1 kuyusu nerede

Keşfi yaptıktan sonra o sahada üretim amaçlı, tespit amaçlı kuyularımız var. Şimdi bu bugüne kadar yapılan sismik çalışmalarda ilk defa gireceğimiz bir alan, dolayısıyla orada da tahmin ediyorum 2 veya 3 aylık bir çalışma neticesinde belki yeni bir keşif duyurabiliriz. Tüm beklentimiz, temennimiz o. Sismik çalışlalar bitti, potansiyeli yüksek olan bu bölgede nisan ayında ilk keşif amaçlı sondajımıza başlayacağız."

Gemilerimizin son görev yerleri

Şu anda aktif olarak işlemlerine devam eden sondaj gemilerinde son durum şu şekilde;

Kanuni Sondaj gemisi

Fatih'in kazdığı kuyuların, kuyu testlerini, Kanuni Sondaj Gemisi yapıyor.

Kanuni 5 Mayıs Filyos Limanı'ndan demir aldı.

İlk kuyu testini yapacağı Türkali-2 kuyusuna ulaştı.

Bölgede Fatih'in açacağı diğer kuyuların tamamlama işlerini de kanuni yapacak.

Fatih Sondaj gemisi

Çalışmaları takvime uygun ilerlemeye devam ediyor.

Amasra-1 Kuyusunda sondaj faaliyetlerini tamamladı.

Son kuyu derinliğine ulaştı.

Formasyon değerlendirme testleri devam ediyor.

Fatih'in keşfettiği gaz sahasında 30-40 kuyu daha açılması planlanıyor.

Editör: Haber Merkezi