Türkiye’nin önemli soğan üretim merkezlerinden Amasya’da soğanlar toprakla kavuştu.

Yöredeki üreticinin parasal değeri dolayısıyla ‘kırmızı altın’ diye adlandırdığı soğanın erkenci türü Mayıs ayının sonunda hasat edilecek.

"SOĞANLAR KÖKLENMEYE BALADI"

İl merkezine bağlı Tuzsuz ve Oluz köylerine ait verimli arazilerde ekimi yapılan erkenci soğanların gelişimini inceleyen Amasya Ziraat Odası Başkanı Mustafa Cebeci, “Amasya’da soğan ekimi geçen seneye nazaran iki, üç kat arttı. Yağışların da etkisiyle inşallah güzel ve bereketli bir yıl olacak. Soğanlar köklenmeye başladı. Mayıs ayı sonu gibi hasadına başlanacak” dedi.

“KİLOSUNUN 10 LİRAYA DÜŞECEĞİNİ TAHMİN EDİYORUZ”

Adana ve Hatay Reyhanlı’da geçen haftadan itibaren başlayan turfanda soğan üretiminin etkisinin piyasalara yansıdığına işaret eden Mustafa Cebeci, “Bu hafta Amasya’da soğanın kilosu pazarda 15 liradan satıldı. Üretimin artışıyla bayramdan sonra 10 liraya düşeceğini tahmin ediyoruz” diye konuştu.

‘KIRMIZI ALTIN’ OLARAK ADLANDIRILIYOR

Soğan depolarında geçen yıldan ürünlerin kalmadığına değinen Cebeci, “Yağışlardan dolayı hasat yapılamadığı için piyasada soğan olmayınca fiyatı yükseldi. Ama Adana ve Reyhanlı’dan üretim başladı. Önümüzdeki ayın sonunda da Amasyamızda başlayacak. Topraklarımız verim olarak soğan üretimine müsait. Dekar başına 10 tona kadar soğan üretilebiliyor. ‘Kırmızı altın’ olarak adlandırılan soğanın üretimi yine yükselecek” şeklinde konuştu.

Kaynak: İHA

Editör: Bilge Güler