Amazon Ormanları nerede? Sorusu pek çok kişi tarafından araştırılmaya devam ediyor. 2019 yılı başından itibaren 73 yangının tespit edildiği Amazon Ormanlarında bio çeşitlilik günden güne kül oluyor. Peki, Dünya oksijeninin %20’sini sağlayan Amazon yağmur ormanları hangi kıtada yer alıyor. Haberimizde ‘Amazon Ormanları nerede?’ sorusunun yanıtını ve Amazon Ormanları hakkında değerli bilgileri bulabilirsiniz.

BEŞ BUÇUK MİLYON KİLOMETRELİK BİR ORMAN

Güney Amerika’nın kuzey bölgesinde Amazon havzasını kaplayan doğa harikası ormanlardan oluşuyor. Güney Amerika‘da beş buçuk milyon kilometrelik alanı kapsayan ormanlar, birbirinden egzotik bitki örtüsü ve hayvan türüne ev sahipliği yapıyor. Dünya oksijeninin %20’ sini sağlayan Amazon yağmur ormanları, dünyadaki yağmur ormanlarının yarısından fazlasını oluşturuyor.

KIRK BİN ÇEŞİT BİTKİ, BİNLERCE ÇEŞİT CANLI

Amazon ormanlarında şiddetli yağışlar çevresel etkenlere bağlı olarak değil, bölgesel buharlaşmayla geçekleşiyor. Bitki terlemesinden oluşan yağışlar başlamadan önce gökyüzünde oluşan sis adeta görsel bir şölen sunuyor. Kuru ve güneşli bir mevsimin sonunda bitkiler yağışı kendi kendine yaratıyor. Amazon ormanları kırk bin çeşit bitkiye, iki bin üzeri kuş türüne, binlerce memeli hayvana, yüz bin çeşit omurgasız canlıya ve iki bin birbirinden farklı balık türlerine ev sahipliği yapıyor.

DOĞANIN İNSANA KARŞI ZAFERİ

Doğanın insana karşı zafer kazandığı belki de tek bölge olan Amazon ormanları, dünyada mutlaka görülmesi gereken yerlerin başında yer alıyor. Sayısız canlı türünü görebileceğiniz, oksijeniyle başınızın döneceği ve vahşi yaşamı yakından gözlemleyeceğiniz benzersiz bir deneyim yaşatıyor. Ormana daha adımınızı atar atmaz göreceğiniz kuşlar, ağaçlardan sarkan örümcekler, devasa sarmaşıklar adeta bir film sahnesinin içindeymişsiniz hissi yaratıyor.

Editör: Haber Merkezi