Geçtiğimiz ay oynanan Portekiz-Sırbistan maçında, Ronaldo’nun golü, kale çizgisini geçtikten sonra çevrilmiş, ama gol de geçerli sayılmamıştı. Maçın hakemi Hollandalı Dany Makkelie hatalı karar sonrası özür dilemişti. EURO 2020’de düdük çalacak olan Makkelie, aynı zamanda VAR sisteminin dünyanın önde gelen hakemlerinden biri ve ülkemizde de, hakemlerimize VAR eğitimi vermişti. Cumartesi günü Adana’da oynanan Adana Demirspor-Menemen maçında da defansın vurduğu topa yardımcı hakemin ofsayt bayrağı kalktı ve Menemenspor’un buz gibi golü iptal edildi. Bu iki maçın hakemleri Dany Makkelie ve Suat Arslanboğa son dönemde hep VAR sistemi ile oynanan maçlarda görev yaptılar. VAR’ın olmadığı ve Avrupa’nın önde gelen hakemlerinin görev yaptığı 2022 Dünya Kupası eleme grubu maçlarında da, birçok önemli hata oldu. Bu hataları yapanlar da VAR ile maç yönetmeye alışık isimler. Buradan da şu sonuç çıkıyor. VAR ile maç yönetmeye alışmış hakemler, VAR’sız maçlarda zorlanıyorlar.

Teknolojinin hakemliğe katkısı 1995 te başladı. Hakeme bağlanan cihaza sinyal gönderen yardımcı hakemlerin bipli bayrakları ilk yenilikti. Sonra telsizle iletişim başladı ekip arasında. Arkasından kısa süren 5. ve 6. hakemlik uygulaması modası esti. Ve sonunda VAR geldi. Günümüzde teknolojinin ilerlemesi ile insan beyninin tembelleştiği hep tartışılıyor. Acaba hakemliğe teknolojinin girişi de hakemlerin sahadaki eski dinamizmini negatif etkilemiş olabilir mi?

***

Futbolumuz kalite olarak keyif vermiyor ama puan cetvellerimiz heyecanı doruklara taşıyor. Son 3 haftaya girerken 3 büyüğün şampiyonluk mücadelesine, matematiksel olarak 9 takımın küme düşme hattında olmasına, hele hele TFF 1 Lig’de son haftaya kalan görülmemiş çekişmeye yürekler zor dayanır. Bugüne kadar oynanan maçlarda birçok hakem hatası, hem de çok can yakan hatalar oldu. MHK da atamalarda ciddi hatalar yaptı. Ama şu bir gerçek ki, hep son maçlar hatırlanır, son maçlardaki hatalar unutulmaz. Bu yüzden son maçlarda MHK’nin atamalarda, hakemlerin de sahada ve VAR odasında son derece dikkatli olup, hata yapmamaları lazım. Allah hepsine kolaylık versin.