Hakem, hakem, hakem... Futbolla ilgili yazan, konuşan kim varsa hakemle başlıyor, hakemle bitiriyor. Hatalar art arda gelip can yakınca, şikayetler kaçınılmaz oluyor. Genel kanaat VAR geldikten sonra, hakem hatalarının daha da fazlalaştığı yönünde. Peki bu hakemler niye bu kadar tartışılır hale geldi? Şimdi Kulüpler Birliği, MHK’nın yeniden yapılandırması adı altında kısa vadeli olmayan bir çalışma peşinde. Bunun sonuçları için nereden baksanız 5 senelik bir zaman gerekir. Bir şeyin çözümünü bulmak için öncelikle problemin oluş nedenlerini ortaya çıkarmak gerekir. Hakem hatalarının bu derece ön plana çıkmasının tek sebebi hakemler midir? Hataların bu kadar çoğalmasının sebepleri nelerdir?

Eğer hakemlerimizin bu kadar tartışılır hale gelmesinin sebeplerini sıralarsak, belki de en alt sırada yer alır.

“Onu isteriz, bunu istemeyiz” diye işlerine geldiği gibi hakem isteyen kulüp yöneticileri bu durumdan sorumlu değiller midir? Acaba maçlarına atanmasını istedikleri hakemleri sadece dürüstlüklerine inandıkları için mi istiyorlar? İstemedikleri hakemleri de, kötü hakem oldukları için mi istemiyorlar? Bugün birlik beraberlik içindelermiş gibi görüntü vermeye çalışan başkanlar, birbirlerinin arkasından “telefonla atama yaptırıyor” diye suçlamada bulunuyorlar.

Bu son derece önemli bir durum. Eğer gerçek, yani MHK Başkanı Serdar Tatlı telefonla sipariş atama yapıyor ise olay büyük “Skandal”dır. Derhal MHK başkanının bu olayı yalanlaması ve hukuki yollara başvurması gerekir. Bunu yapmazsa, geçen hafta da yazdığımız gibi “Sükut ikrardan gelir” diyeceğiz. O zaman da “Balık baştan kokar” misali, böyle MHK başkanının olduğu yerde hakemlerden iyi yönetim beklemenin hayalperestlik olacağını göz ardı edemeyiz.