Federasyon başkanı kim olacak, MHK ‘ye kim gelecek derken, zaman su gibi akıp geçti. İki gün sonra Süper Lig’e “Merhaba” diyoruz. Merkez Hakem Kurulunun mesaisi sezon boşluğunda çok yoğun olur. Sabri Çelik ekibi de, hummalı bir çalışma ile seminer maratonunu tamamladı. Seminerin tüm yükü, Başkan Vekili Murat Ilgaz’ın omuzlarındaydı. Sabri Çelik, her zamanki gibi sadece protokol sahnelerinde vardı. Seminerler MHK’nın ve hakemlerin sezona moralli girmesi için önemli bir faktördür. Özellikle geçen sene yaşanan bölüştürme operasyonunun yaralarının sarılması bakımından, seminer hedefi- ne ulaşmıştır diyebiliriz.

HATALAR AZALIR MI ?

Geçtiğimiz sezon, her hafta gündemin en üst maddesi hakem hataları oluyordu. Ben, kendi adıma yeni sezonda hataların bıçak gibi kesilmesini beklemiyorum. İlk 3 hafta olacak hatalar için de, MHK’yı suçlamak haksızlık olur. Ama 3. haftadan sonraki hataların faturası da, direkt MHK’ya kesilir. Adaletli, performansa dayalı, takımlar, yöneticiler ve camiaların etkisi altında kalmadan yapılacak atamalar, sahadaki hakem hatalarını otomatikman azaltacaktır. Sabri Çelik de dik durup, kurul dışından işine kimseyi karıştırmazsa, bu işlerin düzelmesi çok da zor olmaz.

OFSAYTTA DEĞİŞİKLİK

Top rakipten geldiği zaman ofsayt verilmeyecek durumlar konusunda İFAB yeni kriterler belirledi. “Rakipten gelen top” yorumunun yapılabilmesi için, defans oyuncusunun mutlaka topu kontrol etmesi ve bilerek topla oynaması çok önemli.

İFAB’ın yeni kriterleri şöyle:

· Top uzak mesafeden geliyorsa ve defans oyuncusu topu net bir şekilde görüyorsa,

· Top, çok hızlı bir şekilde hareket etmiyorsa,

· Top, Beklenmeyen bir yönden gelmiyorsa, · Defans oyuncusunun vücudunu koordine etmeye zamanı varsa ve vücut hareketini net biçimde kontrol edebiliyorsa,

· Top, rahatlıkla kontrol edilebilecek yerde ve yükseklikte ise, Yukarıdaki kriterlerin hepsinin mevcut olduğu durumlarda, top defans oyuncusunun kontrolü altında demektir.

Ancak defans oyuncusu,

· Topa refleks ile uzanıyorsa,

· Topa refleks ile sıçrıyorsa,

· Top ile çok az veya kontrolsüz şekilde oynayacak bir hamle yapıyorsa,

Topu kontrol etme durumu yoktur.

Oyun esnasında çok az karşılaşılan, ancak gündeme geldiğinde de tartışma yaratan rakipten gelen top yorumu, bundan sonra daha da tartışılacağa benziyor.