Ekim ayında “Kasımı bekleyin” diyen CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, kasım ayında da “Aralığı bekleyin” demeye başladı.

Muhalefete gönül bağlamış vatandaşlar sürekli olarak kendilerini oyalayan, ne açıklayacaksa bir türlü açıklayamayan bir altılı masayla sınanıyor gerçekten.   

Aradıkları cumhurbaşkanı adayına altılı şebekenin bağlantı sorunları nedeniyle ulaşmak mümkün olmuyor.

Altılı masanın bu zamana kadar dikiş tutturamamasının bana göre en önemli sebebi, altı sandalyenin de beklentilerini söylem birliği içerisinde harmanlayacak bir öncülerinin çıkmamasıdır.

En fazla oya sahip olan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu masanın doğal lideri olma konumunu İYİ Parti’nin sürekli aynı noktaya darbe indiren söylemleriyle yitirmiştir.  

Kılıçdaroğlu’nun kazanacak aday olmadığı, sağ seçmenin ona oy vermeyeceği bazen ima yoluyla bazen de hedefi on ikiden vurma amacıyla hem Meral Akşener hem de İP’in kurmay kadrosu tarafından dillendirildi.

İP Kılıçdaroğlu’nun adaylığına ikna olmazken, Kılıçdaroğlu adaylıkta adı geçen CHP’li belediye başkanlarının üzerini çiziyordu.

Akşener başbakanlığa talip olduğunu, Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu Abdullah Gül'ün adaylığını garipsemeyeceğini, Gelecek Partililer tarife en uygun adayın kendi genel başkanları Davutoğlu olduğunu dile getirdi.

Anlayacağınız aday belirleme konusu içine hapsolunan bir labirente dönüştü.

Altılı masa her ayağına birinin yapışarak altı farklı yöne doğru çekiştirdiği elastik bir nesne hâline geldi.

Masanın bu çelişkili duruma bulduğu geçici çözüm yolu Parlamenter Sistem’e dönüş vurgusunu sıklaştırmak oldu.

Çünkü giderek daha da çetin bir görünüm kazanan uzlaşmazlıkları Parlamenter Sistem’e dönüş konusundaki fikir birliğinin gölgesi altına itmek istiyorlar.

Metinlerin punto ve satır aralıklarının ne olacağı konusunda vardıkları anlaşmayı bir kenara bırakırsak mutabakat sağladıkları yegâne konu Parlamenter Sistem’e dönüş meselesidir.

Fakat bunun Parlamenter Sistem’e duyulan derin hasretle de bir ilgisi yoktur.

Ortak noktayı vurgulayabilecekleri nadir alanlardan birisi üzerinden yürümek çelişkiler içerisinde bocalama görüntüsü vermekten daha az zarar verici görülüyor.

Hâlbuki muhalif taban için Parlamenter Sistem’e dönme gündemi hem zaman kaybı hem de hedeften sapmaktır.

Onlar Cumhurbaşkanı Erdoğan’la korakor bir seçim mücadelesi verebilecek bir adayın açıklanmasını bekliyorlar. Temsilcileri durumundaki altılı masaysa bu beklentiye karşı ıslık çalmayı sürdürüyor.

Her açıklamada bir sonraki açıklamayı işaret ederek günün sonunda hiçbir şey söylememiş olmayı başarı olarak gören bir altılı tiyatro gösterisi sürüp gidiyor.

Ama insanlar bu “cambaza bak” oyunundan artık sıkıldılar…