Transfer dönemi oldukça hareketli geçiyor. Maddi bakımdan neredeyse iflas bayrağını çekmek üzere olan kulüpler bile, enteresan harcamalar yapıyor. Bir başka deyişle paralar havada uçuşuyor. Federasyon, kulüplerin isteği doğrultusunda harcama limitlerinden yüzde 40 sapmaya müsaade etti. Kulüpler bu limiti kullanmak için kendilerini mecbur zannediyor. Yıllardan beri yanlış yönetilmenin sonucu olarak böylesine sıkıntılı duruma düşen kulüplerimizin yöneticileri, yarını hiç düşünmüyor.

Eminim ki limiti aşma oranı yüzde 100 olsaydı, onu da kullanırlardı. Kulüp yöneticilerimiz sadece kısa vadede gelecek geçici başarıları hedefliyor. Üstelik Ağustos ayında bankalara geri ödemeler de başlayacak. Şimdi paraları savuranlar ağustosta bağıra bağıra ağlayacaklar. Ve yine Ankara’ya gelip klasik “devlet baba bize yardım et” ziyaretleri başlayacak.

Kurul atamaları gecikmemeli...

Mehmet Büyükekşi, göreve gelir gelmez önemli aksiyonlar aldı. Yabancı oyuncu sayısı, harcama limitleri, yayıncı kuruluş problemi, yönetim Kurulu görev bölümü kısa sürede çözülerek, bilinmezler ortadan kalktı. Ancak kurulların atamaları henüz yapılamadı. Bunun da iki sebebi var.

1. Federasyonun elinde çarşaf gibi torpilliler listesi var. Başkan ve yönetim kurulu şaşkınlık içerisinde...
2. Araya giren ricacıları da kırmadan, çarşaf listede adı geçsin, ya da geçmesin, liyakat ve tecrübe bakımından yeterli insanların seçilebilmesi için uğraşıyorlar.

Umarım isabetli seçimlerle kurullar oluşur da, atamalardaki gecikme sezona olumlu yansır.

En acili MHK

Federasyonun, MHK oluşumundaki hassas ve kılı kırk yaran tarzda davranmasını da normal karşılamak gerekir. Kurulların oluşturulması da, futbolun ölü sezonda olması nedeniyle acil gibi bir fotoğraf vermiyor olabilir. Ancak MHK’yı bunun dışında tutmak gerekir. MHK sezon içerisinde sadece eğitim ve atama yapar. Ama haziran temmuz ayları hakem camiası açısından çok kritik aylardır. Futbol kamuoyu bu durum ile fazla ilgilenmez. Sadece sezon içerisinde oynanan maçlara bakar.

Oysaki klasman kadrolarının oluşturulması, hakemlerin terfileri, ya da küme düşmeleri hep bu aylarda yapılır. Merkez hakem kurulları bir an önce kadrolarını oluşturup, önümüzdeki sezon için hazırlık kamplarına ve eğitimlere başlarlar. Takımlarımızın sezon hazırlıklarına harıl harıl başladığı bir dönemde, hakemlerin hiçbir faaliyeti yok. Planlanan klasman terfi kursları, MHK olmadığı için iptal ediliyor. MHK atamasının gecikmesi, göreve gelecek olan kurulun işlerini takvim olarak sıkıştırıp zora sokacak. Bu da sezona hazırlıkların tam olarak yapılamamasına neden olur. Bu nedenle MHK ataması acilen yapılmalı ve önümüzdeki sezon için klasman kadrolarının oluşumu ve hazırlıkları da bir an önce başlamalıdır.