Futbol Federasyonu önümüzdeki yıldan itibaren TFF 1.lig de de VAR uygulamasının başlayacağını duyurdu. 1.Lig kulüpleri uzun zamandan beri ısrarla bunun peşindeydi. Böylelikle sonuca ulaşmış oldular. Bu kararı almak kolay. Ama altyapıyı hazırlamak için yoğun bir çalışma gerek. TFF 1.ligde de Fatih Karagümrük gibi stadı olmayan kulüpler var. Statların teknolojik donanımlarının ve iletişim sistemlerinin uygun hale getirilmesi elzem. Fiziki yapıları, kamera yeri ve açısı yönünden VAR sistemine uygun olmayan statlarda, gerekli revizelerin yapılması lazım.

Bugün Süper Lig’de maçlarda en az 12 kamera olmasına rağmen, bazı durumlarda bu sayı bile yetersiz kalıyor. Yayıncı kuruluşun da bu konuyla ilgili hazırlıklar yapması lazım. Merkez Hakem Kurulu’nun işi kolay. Ellerinde teorik eğitimi tamamlamış, pandemi nedeni ile saha eğitimleri yarım kalmış VAR sertifikası alacak 25 hakem mevcut. Onların pratik eğitimlerini tamamlayıp eldeki AVAR görevi alanları da (yardımcılar hariç) VAR yaparlarsa sıkıntı yaşanmaz.

Bu karar Futbolumuz için önemli bir aşamadır. Hayırlı olsun. VAR’ın da varlığı bir dert, yokluğu başka bir dert. “Süper Lig’de VAR kaldırılsın” diye anket yapanların kulakları çınlasın. 

****

32. Hafta hakem atamalarına baktığımızda Fırat Aydınus’u (ki, testi pozitif çıktı) 2,5 yıl sonra Galatasaray, Mete Kalkavan’ı 1,5 yıl sonra Trabzon maçlarında görüyoruz. Bu sürelerin günahının tamamı bu MHK’nın değil. Ama bu atamalar için niye 32 hafta beklediler, onu da anlamak mümkün değil. Sergen Yalçın’ın “Biz bu hakemi istemiyoruz” demesinden hemen sonra Halil Umut Meler’in Beşiktaş maçına atanması ise, özünde bir duruş sergilemek amacı taşısa da, Beşiktaş’a karşı kılıç çekmek olarak da yorumlanabilir. Keşke bu atamayı 1-2 hafta sonra yapsalardı. Ateşe körükle gitmişler.

Son toplantıda yürek mi yediler acaba? Bu MHK abartıyı seviyor. Genç hakem atamalarında da aynı şeyi yaptılar. Umarım orada olduğu gibi ellerine yüzlerine bulaşmaz. Hafta sonu görev yapacak tüm hakem kardeşlerime başarılar diliyorum. Allah hakem şansı versin.