Milli maçlar, seçimler derken futbolu özlemişiz... Ziraat Türkiye Kupası maçları ile futbola yeniden merhaba dedik. İki gün sonra başlayacak olan 8 haftalık nefes kesecek maraton ile ligleri tamamlayacağız. 

Kazasız belasız bitsin inşallah... Aklı selim davranmak çok önemli bu süreçte. Ancak spor programlarında kullanılan üslup ortamı geriyor. RTÜK tüm televizyonlara acımasızca cezaları yağdırmakta hiç sektirmezken, spor programlarını takip etmiyor herhalde... Hakem kararları tabii ki tartışılacak, tabii ki eleştirilecek. Ancak birilerinin bu fütursuzca suçlamalar ve bu kadar düzeysiz uslup kullanılmasına “dur” demesi lazım...

“Tezgah”, “ Kara bir el”, “Ben bunların ciğerini bilirim”, “Mafyamatik”, “Gladyo”, “Ayar verme” ve bunun gibi birçok aşağılayıcı, küçük düşürücü, hakaret içeren ifadelerin yağmur gibi yağdığı programlara kimse dur demiyor. Bir yönetici, ya da bir futbolcu hakkında bu tür ifadeler kullanmaktan çekiniyorlar. Çünkü hemen anında bağlanılıp cevap veriliyor. Hakemlerinse böyle bir şansı olmadığı için “ vurun abalıya, gelsin reyting” amaçlı programlar gündemde maalesef... Yeni Merkez Hakem Kurulu’da bu tür üslup ve hakaretlerden oldukça rahatsız. Gerek MHK, gerekirse de bireysel olarak hakemlerimizin hukuki haklarını kullanma zamanı geldi bence...

Merkez Hakem Kurulu yıllardan beri süren yanlış politikaları sonucu daralan hakem kadrosuna yeni isimler bulabilmek için kolları sıvadı. Tüm gözlemci raporlarını tarayarak, başarılı görülen hakemlere üst liglerde maç veriliyor. Bugüne kadar Cihan Aydın, Muhammet Ali Metoğlu, Mustafa Kürşad Filiz, Turgut Doman, Tolga Güldibi gibi isimlere bir üst ligde düdük çaldırılarak, fırsat verildi. Bu isimler arasında başarılı olanlar gibi olamayanlar da var. Bu uygulama birçok hakemin ufkunu açtı. Fırsat verilen isimlerden bazılarının geçmiş dönemlerdeki MHK’lar tarafından hakkı yenmiş isimler olması da, tabandaki tüm hakemlere ümit verdi. Önümüzdeki haftalarda da, yeni isimlerin görevlendirilmesi bekleniyor.

Yeni isimler tespit edebilmek için Başkan Sabri Çelik’in önderliğinde başta Mustafa Çulcu ve Muhittin Boşat olmak üzere, scout ekibinin başındaki eski MHK Başkanı Bülent Yavuz da, harıl harıl çalışıyor. Mutlaka ellerinde tespit etmiş oldukları isimler vardır. Takip ettiğim kadarıyla, TFF 1 Lig için, Oğuzhan Uğurlu, Batuhan Gültek, Burak Taşkınsoy, Burak Pakkan, Burak Özcan, Gürel Uzuner, Davut Dakul Çelik, Can Cengiz, Direnç Tunusluoğlu, Efe Tanrıverdi, Emre Kargın, Selim Özen, Semih Kurt, Yakup Özhan gibi isimler hazır görünüyor.

2 ligde düdük çalabilmek için de C Klasmandaki Aytaç Geçgel, Burak Kaplan, Batuhan Bayar, Fevzi Erdem Akbaş, Sezer Polat, Alpaslan Şen, Gürcan Hasova, Önder Turgay Demirdak, Ahmet Balkan, Ali Yılmaz, Ali Rıza Altunbakır, Burak Güner, Eren Gökmen, Furkan Aksuoğlu, Lütfullah Aslan, Oğuzhan Aksu, Ömer Faruk Gültekin gibi isimler yeterince ısınmış görünüyor. Adı geçmeyen kardeşlerim alınmasın, ümitsizliğe kapılmasın. MHK tüm hakemleri tek, tek büyüteç altına almış durumda. Burada yazılanlar sadece benim gözlemim. Kısacası Türk hakemliğinde yıllardan beri yürütülen yanlış politika sonucu ortaya çıkan sıkıntıya parmak basıldı. Dilerim ki verilen fırsatı değerlendiren hakemlerin önü açık olsun. Çünkü yaş ortalaması yükselen Türk hakemliğinin yeni yıldızlara, yeni isimlere ihtiyacı var.