MHK’nın eğitim danışmanı Jaap Uilenberg geçen hafta hakemlere eğitim verdi ve ligimizdeki tartışılan kritik pozisyonları yorumladı. Seminer sonunda da, TRT’de Ersin Düzen’in programına katıldı. Programda yorumlanan pozisyonların MHK tarafından seçildiği muhakkak. Keşke pozisyonları sevgili Ersin Düzen seçebilseydi. Ligimizde tartışılan pozisyonların neredeyse ikizleri, Avrupa ligleri ve şampiyonlar liginden seçilerek yorumlandı.

Yorum yapılırken ne “Bu benim görüşüm kardeşim, MHK yanlış yapıyor” dendi. Ne de “Boş verin kural kitabını” dendi. Son derece nazik ve düzeyli bir üslupla pozisyonlar futbol oyun kuralları, FIFA ve UEFA talimatları doğrultusunda yorumlandı. Her ne kadar Uilenberg’in tercümanı çeviri yaparken birebir tercüme yapmayıp, kendi yorumunu katsa da, son derece faydalı bir yayın oldu. Kamuoyu Valencia-Bakasetas pozisyonunu, Arda’nın dizinden seken topa penaltı verilmesini ve Onyekuru’nun yediği tekmenin yorumunu bekledi durdu.

Bu pozisyonlar neden gösterilmedi? Uilenberg niye bu pozisyonlar üzerinden değil de, Avrupa’daki benzer pozisyonlar üzerinden yorum yaptı? MHK kulüplerin ve camiaların tepkilerinden çekindiği için böyle bir yöntem uyguluyor sanırım. MHK’nin klasik kaçak güreşmesi anlaşılan. Umalım ki, Ersin Düzen bundan sonraki programda pozisyonları kendisi seçip getirebilsin. O zaman beklentilere cevap veren bir yayıncılık başarısına imza atmış olur.

***

Kayserispor- Galatasaray maçından sonra Teknik Direktör Ivko Gançev “ Adalet isteyenler adalet buldular, bunu tüm Türkiye gördü” tarzında başkan Gözbaşı ile birlikte imalı demeçler gönderirken, kulübün basın Sözcüsü Mustafa Tokgöz ise “Halis Özkahya gördüğünü vermeye çalışan bir hakem olarak görüldü. Çıkmayan bir toptan verilen taç ve sonra yediğimiz bir gol var ama biz oynayamadık ve yenildik. Başkanım biraz duygusal yaklaştı ama doğrusu bu, gerçek bu” şeklinde konuştu.

Antalyaspor Teknik Direktörü Ersun Yanal ise maç sonu demecinde “Bizim oyun dışında etkilendiğimiz konular oldu. Özellikle maçın hakeminin tutumundan kaynaklanan benim ve oyuncularımın takıntısı bizi oldukça oyunun dışına çekti. Buna izin vermememiz gerekiyordu, ancak maalesef bunu yaptık.” İfadelerini kullandı. İşte bizim beklediğimiz bu tür açıklamalar. Türk futbolunda Mustafa Tokgöz gibi yöneticilerin ve Ersun Yanal gibi Teknik direktörlerin çoğalacağı günleri görmek en büyük dileğimiz.