Afet, insanları fiziksel, ekonomik ve sosyal olarak etkilemektedir. Dünya üzerinde her yıl milyonlarca insan doğal afetler nedeniyle hayaını kaybeder. Birçok kişi de afetler yüzünden maddi zarara uğrar.

AFET NEDİR?

İnsanlar için fiziksel, ekonomik, sosyal ve çevresel kayıplar doğuran, normal yaşamı ve insan faaliyetlerini durdurarak veya kesintiye uğratarak toplulukları etkileyen, etkilenen topluluğun yerel imkân ve kaynaklarını kullanarak baş edemeyeceği doğal, teknolojik veya insan kökenli olayların sonuçlarına afet denilmektedir.

Dünya genelindeki doğal afetler ele alınınca, 31 çeşit doğal afetin 28 tanesini meteorolojik afetlerin oluşturduğu görülür.

Doğal afetlerin çeşitleri ve önem sıraları ülkeden ülkeye de değişmektedir. Örneğin, Akdeniz Bölgesinde doğal afetler kuraklık, seller, orman yangınları, heyelan, dolu fırtınaları, çığlar, donlardır. Ülkemizde ise en sık görülen meteorolojik karakterli doğal afetler dolu, sel, taşkın, don, orman yangınları, kuraklık, şiddetli yağış, şiddetli rüzgâr, yıldırım, çığ, kar ve fırtınalardır.

Dünya Meteoroloji Örgütüne (WMO) göre sadece 1980'li yıllarda dünyada 700,000 kişi meteorolojik afetlerden dolayı hayatını kaybetmiştir 

YAVAŞ GELİŞEN DOĞAL AFETLER

Şiddetli soğuklar
Kuraklık
Kıtlık vb.

ANİ GELİŞEN DOĞAL AFETLER

DOĞAL AFET

Deprem
Seller, su taşkınları
Toprak kaymaları, kaya düşmeleri
Çığ
Fırtınalar, hortumlar
Volkanlar
Yangınlar vb.

DOĞALAFET

İNSAN KAYNAKLI AFETLER

Nükleer, biyolojik, kimyasal kazalar
Taşımacılık kazaları
Endüstriyel kazalar
Aşırı kalabalıktan meydana gelen kazalar
Göçmenler ve yerlerinden edilenler vb.

Editör: Haber Merkezi