Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün ölümünde defnedildiği Anıtkabir zaman zaman gündem olabiliyor. Yapışının üzerinden yıllar geçen Anıtkabir'in hangi şartlar altında ve zaman yapıldığını öğrenmek isteyen vatandaşlar, Anıtkabir kimin döneminde yapıldığını da öğrenmek istiyor. Anıtkabir, Milli bayramlarda törenlerin yapıldı ve gençlerin akın ettiği mekan olarak biliniyor.

Atatürk, 10 Kasım 1938 yılında vefat ettiğinde herkesin ortak istediği hem mimari hem de manevi açıdan ona layık bir anıt mezar inşa edilmesi olmuş. 1941 yılında bir yarışma düzenlenmiş ve Prof. Dr. Emin Onat ve Doç. Dr. Orhan Arda’ya ait mimari proje, finale kaldı.

Modern mimarinin izlerinin görüldüğü Anıtkabir, aynı zamanda Selçuklu ve Osmanlı mimari detaylarıyla da süslendi.

750.000 m²’lik bir alan üzerinde yer alan Anıtkabir; Barış Parkı ve Anıt Bloğu’ndan oluşuyor.

Yapılan hazırlıklar sonrası projenin inşasına 1944 yılında başlanmış. İnşaat 9 yıl sürmüş. inşaat dört farklı aşamaya ayrılarak parça parça yapıldı.

Atatürk’ün çok sevdiği ve “Burası güzel bir anıt yeri” dediği Rasattepe, Anıtkabir’in inşa edildi yer oldu.

Anıt Blok bölümünün girişinde yer alan aslanlı yoldaki 24 heykel, 24 Oğuz boyunu temsil ettiği belirtiliyor.

Yolun devamında özel günlerde kutlamaların ve anma törenlerinin yapıldığı Tören Meydanı yer alıyormuş. Devamında ise Atamız’ın yattığı Mozole bölümü yer alıyor.

Her biri farklı özelliğe sahip kulelerin yer aldığı Anıtkabir, tam bir mimari harikası diyebiliriz. Kulelerin isimleri ise şöyle; Hürriyet, Mehmetçik, Barış, 23 Nisan, Misak-ı Milli, İnkılap, Cumhuriyet, Müdafa-i Hukuk.

Anıtkabir’in yeşillendirilmesi için de özel emek harcanmış. Barış Parkı bölümü 100’den fazla ağaç türüne ev sahipliği yapıyormuş. Dikilen ağaç sayısı ise inanılmaz, tam 48 bin 500 adet.

Anıtkabir anıtının sınırları içerisinde bir de Atatürk ve Kurtuluş Savaşı Müzesi yer alıyormuş. Bu müzede Atatürk’e ait saat, cüzdan gibi kişisel eşyalar yer alıyor.

Ankara’da yaşayanlar ya da diğer şehirlerden Anıtkabir’i ziyaret etmek için gelenler Atamızı ziyaret etmek için sayısız toplu taşıma alternatifinden yararlanabilir.

Dönemin Başbakanı Şükrü Saracoğlu, Anıtkabir için ilk kazmayı vuruyor.

Editör: Haber Merkezi