Yıldıray Çiçek / TÜRKGÜN

2018 genel seçimleri öncesi MHP üzerinde başlattıkları kirli algı operasyonlarının benzerini 2023 seçimleri öncesi yine piyasaya sürdüler. Propaganda tekniği hep aynı; MHP tükendi, MHP bitti, MHP’nin baraj problemi var. Oysa 2018 yılında bu kirli algı propagandaları ellerinde patlamıştı. Ama parayla çalıştıkları için yüzsüzlük bunlarda pek bir önem arz etmiyor. MHP parayı bastırsa, MHP’yi de anketlerde zirvelere taşırlar.

2018 yılında MHP hakkında servis edilen anketlere baktım. Şu anket sonuçlarını gördüm.

Piar %6, Mediar %5,81, Remres %5,1, MetroPoll %6, Gezici %7, Sonar %7,9, İstanbul Ekonomi %5, Foresight %4,5

Peki, 2018 yılındaki seçimde MHP ne kadar oy aldı? %11,20

MHP’nin aldığı oy ile anketçilerin servis ettiği oy oranı arasındaki uçurumu görüyor musunuz?

Meselenin gerçekliği yansıtmak değil, kirli algı yapmak olduğu alenen ortadadır. Çünkü seçim anketlerini yapanlar babasının hayrına yapmıyor bu işleri. Bir parti kamuoyunda kendini yüksek, diğerlerini küçük göstermek için parayı bastırıp anket yaptırıyor. MHP de bugüne kadar bir şirketle anlaşıp bu manada anket yaptırıp kamuoyuyla paylaşmadığı için tüm anketçiler MHP’yi hedef alıyor. Bu yüzden maksatları hep “Seçimlerde MHP’ye nasıl zarar verirsek tatmin oluruz” duygu ve düşüncesiyle şekilleniyor.

MHP Lideri Sayın Devlet Bahçeli, bu kirli propaganda oyunlarını, anketçilerin “Bul karayı, al parayı” çalışma tarzlarını bildiği için geçtiğimiz günlerde şu yorumlarda bulunmuştur.

  • Algı operasyonları bize sökmez. Kamuoyu araştırma şirketlerinin sipariş ve yalan anketleri güneşi balçıkla sıvamaya, doğru duvarı yıkmaya, milletin iradesine ket vurmaya yetmez, yetmeyecek.
  • Bizim kiralık anket şirketlerinden öğreneceğimiz bir şey olmadığı gibi, bunların sahtekârlıklarına aldanarak siyaset yapmamız da aklın ve 53 yıllık mazimizin inkârıdır.

 

Bir parti kendi gücünü görmek için bir anket şirketiyle anlaşır, bilimsel anket çalışması yapar, o anket de o partinin dolabında durursa inandırıcılığı olur. Aksi hâlde günlük, haftalık, aylık anket yayınlayan şirketler bu işi para kazanmak, parayı aldığı partiler adına kamuoyu algısı oluşturmak için çalıştığını alenen belli eder. Kim sık sık anket yayınlıyorsa bilin ki, o anket şirketi kirli algının figüranı, para kazanmak için kılıktan kılığa giren üçkâğıtçıdır. Hele MHP’yi anketlerle vurmaya çalışanlar ise kiralanmış, satın alınmış esir ve köle hâline getirilmiş anket şirketleridir. 2018 yılındaki anket sonuçlarını ve seçim sonuçlarını kıyaslayanlar ne demek istediğimizi çok iyi anlayacaklardır.

Sık sık anket sonucu servis eden kim varsa, bakın orada bir üçkâğıtçılık vardır. MHP sık sık bunlara dikkat çektiği için, MHP’yi o yüzden pek sevmezler. MHP konusunda hep rezil olan ankette ısrar etmeleri de bu saplantıları, takıntıları yüzündendir.

Editör: Haber Merkezi