Türkiye’nin turizmde en çok tercih edilen yerlerinden olan Antalya'nın Manavgat ilçesinde çıkan orman yangını yürekleri ağızlara getirdi. Şu anda tamamen kontrol altına alınan yangında yaklaşık 35 hektar alanın zarar gördüğü tahmin ediliyor.

Sebebi henüz belirlenemeyen yangın, Manavgat'ın Taşağıl Mahallesi'nin Arapbeleni mevkisindeki ormanlık alanda çıktı. Manavgat ve Taşağıl Orman İşletme Müdürlüklerinin arozözleri ile çok sayıda orman işçisinin ilk müdahaleyi yaptığı yangın, rüzgârın etkisiyle kısa sürede yayıldı. Olay yerine ivedilikle intikal eden ekipler, yangının büyüyerek yakındaki yerleşim yerlerine sıçramaması için yoğun çaba gösterdi.

Bölgede yaşayan vatandaşlar da yangın söndürme çalışmalarına destek verirken, yangına Antalya ve çevre ilçelerden de sevk edilen arazöz, itfaiye araçları ve çok sayıda orman işçisiyle müdahale edildi.

Antalya Orman Bölge Müdürü Vedat Dikici, yangın söndürme çalışmaları ile ilgili bir açıklama yaparak, yangının kısa sürede büyümesine yol açan en büyük etkenin bölgede etkili olan rüzgâr olduğunu söyledi.

Dikici, ekiplerin, yangının yerleşim yerlerine sıçramaması için yoğun çaba gösterdiklerini ve gerekli önlemleri aldıklarını belirtti ve tamamen kontrol altına aldıkları yangının 30 hektar alanda etkili olduğunu kaydetti. Yangına 21 arazöz, 4 dozer, 4 su tankeri, 7 ilk müdahale aracı, 12 teknik eleman, 105 yangın söndürme işçisiyle yangına müdahale ettiklerini aktaran Dikici, yangın yerinde alevlerin daha fazla ilerlemesine engel olmak için, “karşı ateş metodu”nu uyguladıklarını vurguladı. “Karşı ateş metodu”, yangın bölgesinde, yanan yerin hemen karşısında bir ateş yakmakla gerçekleştiriliyor. İki ateş karşı karşıya gelip birleştiğinde alev olduğu yerde çöküp kalıyor. Uygulanan bu metot ile yangın söndürme helikopterine gerek kalmadan yangını söndürdüklerini belirten Dikici, ekiplerin soğutma çalışmalarına devam ettiğini ifade etti.

Dikici’den alınan bilgilere göre, sadece bir zeytin bahçesinde ufak hasar oluşurken, yangın bölgesinde boşaltılan ve hasar gören ev bulunmuyor.

Sabaha karşı pet şişedeki suyla yangın söndürme çalışmasına destek veren Süleyman Kiraz’ın yangın bölgesine yakın bir yerde zeytinliğinin ve evinin bulunduğu öğrenildi.

Yangında 30 metrelik plastik hortumunun zarar gördüğünü ifade eden Kiraz, geceden bu yana ateşin başında olduklarını ve pet şişeyle müdahalenin çok önemli olduğunu ifade etti. Ellerinden geleni yaptıklarını aktaran Kiraz, düşen kıvılcımların pet şişedeki suyla söndürüldüğünde, yangının daha fazla büyümesinin önüne geçilebildiğini söyledi. Alevlerin, evine 600 metre kala kontrol altına alındığını belirten Kiraz, müdahale yapılmasaydı yangının evlere sıçrayabileceğini söyledi.

Yangının çıkış nedeni ise araştırılmaya devam ediyor.

Editör: Haber Merkezi