İlk olarak harika bir soru ile başlayalım.. Şimdiye kadar seyahat eden en hızlı insanlar hangileridir? Ve bunu yaparken ne ile seyahat ediyorlardı?

Cevap; elbette ki 200mph Mercedes Formula 1 otomobilinde Lewis Hamilton değil. Doğrusu, kuyruklu bir 24,791mph ve bunu yapan adamlar, bir aile konağından daha az yer kaplayan metal bir konide oturuyorlardı. Bu hızlıydı oldukça. Dünyanın en hızlı savaş jetleri bile 2000mph hızı aşmak için mücadele ediyor.

 İşte Apollo 10 hikayesinden kesitler…

Apollo 10 uzay aracının bir parçası olan bu metal koni, Mayıs 1969'da büyük bir Satürn V roketinin tepesinde aya doğru fırlatıldı ve Dünya'ya geri dönen tek kısım. Şimdi Londra’nın Bilim Müzesi'nde yaşıyor. Apollo 10, sadece iki ay sonra tüm gezegene giren ay inişlerinin kuru yoluydu. Dünyanın dikkatini bir kez daha Apollo 11 ve ekibinin 50. yıl dönümü Temmuz ayında sona erdiğinde yaptıklarına odaklanacak olsa da, az bilinen kardeşleri de anılmayı hak ediyor. Mayıs ayında işler kötü gitseydi Neil Armstrong 21 Temmuz'da ayın yüzeyine “küçük adımını” atmayacaktı.

Bilim Müzesinde kıdemli bir küratör olan Doug Millard ve Londra'daki paha biçilmez uzay aracını denetleyen adam “Apollo 11 için prova hazırdı”. “Yanlış olsaydı, programı aylar öncesine geri koyardı ve John F Kennedy, Amerika’nın ayda bir adamı olacağına ve on yıl sonuna kadar güvenle geri döneceğine söz vermişti.”

Şaşırtıcı bir şekilde, neredeyse ABD’nin uzay programını durma noktasına getiren Apollo 1 yangınında üç astronotun öldü ve iki yıl geçti. Millard, “Göz önünde tutarak, Apollo 10'un felaket nedeniyle netice alamadığı için bütün programı sonlandırabileceğini” belirtti.

Soğuk Savaş hüküm sürüyordu ve ABD ve Sovyetler Birliği dünya üzerindeki vekâlet savaşlarına karıştı, fakat uzayda üstünlük için savaşıyorlardı. Ay'a olan yarış elbette bilimsel olduğu kadar ideolojikti. Dünyanın ilk yapay uydusu - Sputnik 1, uzayda ilk insan - Yuri Gagarin ve uzayda ilk yürüyen adam - Sovyetler Birliği'nden Alexei Leonov'un öncülüğünü yaptı. Ancak Nasa, 1960'lı yılların ortalarında yenilenip yeniden düzenlendikten sonra Amerikalılar üstünlük kazanmıştı.

Millard, uzayın iki ulusun rekabet eden siyasi doktrinleri için bir başka vekil savaş haline geldiğini kabul ediyor ve uzayda harcanan paranın dünyadaki sorunların çözülmesine daha iyi yönlendirileceğini vurgulayan daha topraklı bir dünya görüşüne sahip birçok insan vardı. Ancak Millard ilginç bir karşıt görüş belirtiyor: “Uzaydaki vekil savaş dünyadaki nükleer güçler arasında gerçek bir savaştan kaçınıyorsa, tartışmalı olarak iyi harcanmış para oldu” diyor.

“Apollo 10 bir öğrenme göreviydi” diye devam ediyor. “Felaket dışı bir başarısızlık yaşamış olsaydı, program devam ederdi, ancak Apollo 11 ikinci kıyafet provası olacaktı ve Apollo 12 açılış partisi haline gelecekti.”

Eugene Cernan, John Young ve komutan Thomas Stafford 18 Mayıs'ta Cape Kennedy'den (şimdi Cape Canaveral) fırlatıldı. Apollo 8'in beş ay önce yaptığı gibi ayın çevresini çizdiler ve eğer bir uzay aracı yüzeye inecekse bunun için gerekli manevraları yaptılar. Komuta modülü (şu anda Londra'daki uzay aracının bir kısmı ve Dünya'ya geri dönecek olan herhangi bir Apollo misyonunun tek kısmı) ay modülünden - astronotları yüzeye taşıyacak olan dört ayaklı toprakçı - ile birleştirdi ve ayırıldı.

Daha sonra ay modülü, ayın 8,4 miline kadar uçacaktı, o noktada en yakın olan insanlar yüzeye çıktılar. Cernan, çok yakın göründüğünü, kraterlerin arasına bir jet uçurmak gibiydi: “Yapmak zorunda olduğun her şeyi kapat, kuyruk tekerleğini indir”. Ve sadece astronotların karaya çıkma eğiliminde olması durumunda, ay modülünün yakıtı azalır - denerlerse mezarlarına gideceklerini biliyorlardı.

Bu uçuş aşaması sırasında görev, kötü ve felaketli başarısızlığa yaklaştı. Ay modülü, şiddetli bir şekilde motor ateşlemesi altında yuvarlandı. 8 saniye sürdü ancak Cernan'ın daha sonra söylediği gibi “8 saniyenin ne kadar olabileceği hakkında hiçbir fikrin yok”. Apollo 11'in hala yolunda olduğu anlamına gelen uzay aracının kendisiyle ilgili bir sorun değil, insan hatasından kaynaklandığı keşfiyle sadece korkutucu bir andı.

Millard, “Apollo programının gösterdiği şey, eğer insanların zihinlerini ayarladıklarında başarabilecekleri inanılmaz başarılar” diyor Millard. “Amerikan askeri mühendisleri ve teknisyenleri grubu, Nasa'da yaşayan ve Apollo programını sürdüren bir emir yapısıyla büyüyen İkinci Dünya Savaşı'nı yaşayan son nesildi.

Havacılık ve askeri uzmanlıklarının yanı sıra doğru çözümler bulma konusunda sınırsız, hırslı genç teknisyenlerden oluşan bir ekibin hiçbir fırsatı kaçırmaması anlamına geliyordu. ”Sovyetler Birliği'ni büyük bir askeri ve endüstriyel makine olarak düşünüyoruz. -Sovyetleri sever,” diye ekliyor Millard.

Londra’nın Birleşik Devletler dışındaki tek Apollo uzay aracı olduğu için diğerleri geri çağrıldı, bu yüzden şehir gerçekten ayrıcalıklı. 1976'da emekliye ayrılan uzay aracı, Birleşik Krallık'ta kendi ülkesine göre daha uzun zaman harcadı.

Bilim Müzesi'ndeki yaşlanan kapsülün önünde dururken, bunun 1969'da gezegenin (ve üstünde) teknolojik olarak en gelişmiş araç olması imkansız görünüyor. Paslanmaz çelik dış kısmı donuk kahverengi, neredeyse paslı, renkli ve ufalanan bir ısıdır Dünya atmosferine yeniden girerken astronotları 2.500C'den daha yüksek sürtünme ısısından koruyan kalkan - ufalanan mangal kömürü gibi görünüyor. Sadece 3.48 metre yüksekliğindedir ve tabanından 3.91 metredir (onu Dünya’nın atmosferinden fırlatan Satürn V roketi, 111 metre yüksekliğindeydi).

İçinde tek bir insan için boşluk var gibi gözüküyor, yalnız üç artı, onu çalıştırmak için gereken hacimli kontrol ve yaşam destek sistemleri. Aşırı büyümüş bir fasülye kutusundan biraz daha küçük gibi görünen bir insanın aya nasıl uçabildiği inancına meydan okuyor.

Geri dönüş yolculuğunda Dünya’nın atmosferine yaklaştığında Apollo 10 insan yapımı bir nesnenin şimdiye kadar elde ettiği en yüksek hıza ulaştı. Peki neden diğer ay misyonlarından daha hızlı uçtu? Ayın yüzeyindeki kayaların ve örneklerin numaralandırılmadığı, ayrıca, ay modül gezisinin şiddetli haddeleme nedeniyle iptal edilmesinden sonra geriye kalan fazla yakıtı kullanmak için iticilerle yüklenmesi, Apollo 10, diğer uzay aracından daha hızlı seyahat edebildi ve bugün hala ayakta duran bir rekor.

Editör: Haber Merkezi