İlk dönem 1, ikinci dönem de bir olmak üzere 2 ara tatil ve sömestir tatili ile nefes alan öğrenciler, şimdiden, ‘Ara tatil ne zaman? Sömestir tatili ne zaman başlayacak?’ sorularına cevap arıyor. Koronavirüs salgınından dolayı yüz yüze eğitime henüz geçilmeyen Türkiye’de yeni eğitim-öğretim takvimi açıklandı.

YENİ EĞİTİM YILI ARA TATİL TAKVİMİ

Birinci dönem ara tatili 16-20 Kasım 2020 tarihinde yapılacak, 22 Ocak 2021 Cuma günü tamamlanacak. Yarıyıl tatili ise 25 Ocak 2021’de başlayıp, 5 Şubat 2021 Cuma günü tamamlanacak. İkinci dönem, 8 Şubat 2021’de başlayacak. İkinci dönem ara tatili de 12-16 Nisan 2021 yılında yapılacak. Eğitim öğretim yılı 18 Haziran 2021 tarihi itibarıyla sona erecek.

Öte yandan takvimde öğrencilerin bir önceki eğitim ve öğretim dönemine ait eksik konu ve kazanımları ile öğrenme kayıplarına ilişkin eğitim programının, 2020-2021 ders senesiyle ilişkilendirildiği ve bu eğitim öğretim döneminin bir parçası olarak planlandığı aktarıldı. 2021-2022 Eğitim Öğretim Yılı ise 6 Eylül 2021 tarihinde başlayacak.

YÜZYÜZE EĞİTİM NE ZAMAN BAŞLAYACAK?

Okulların açıldığı ilk hafta olan 21-25 Eylül 2020 tarihlerinde yapılacak uyum programının okul öncesi eğitim kurumlarında ve ilkokul 1'inci sınıflarda ‘1 gün yüz yüze eğitim’ biçiminde yapılacağı, 28 Eylül-2 Ekim ve devamında haftada 2 gün, günde 30'ar dakikalık 5 ders saati eğitim verileceği belirtildi.

Milli Eğitim Bakanlığı fiziki koşulları da dikkate alarak, sosyal mesafe kuralına uygun bir biçimde şubedeki öğrenciler gruplara bölünerek yüz yüze eğitim yapacak. Sınıf mevcudunun bölünmesiyle ortaya çıkan grupların okula gelecekleri günler birbirinden farklı olacak.

Öğrencinin yüz yüze eğitime katılımı zorunlu olmayacak, veli yazılı bir başvuruda bulunmadan kendi talebiyle öğrencisinin uzaktan eğitime devamını sağlayabilecek.

30'AR DAKİKALIK 5 ETKİNLİK SAATİ 

Okul öncesi eğitimde ilk hafta 1 gün 30'ar dakikalık 5 etkinlik saati uyum eğitimi verilecek.

Uyum haftasından sonraki 28 Eylül-2 Ekim tarihlerini içine alan hafta ve devamında okul öncesi eğitim kurumlarında haftada 2 gün olmak üzere günde 30'ar dakikalık 5 etkinlik saati eğitim yapılacak.

Okul öncesi eğitimde 21 Eylül'e kadar eğitime yüz yüze devam eden kurumlarda bu tarihten itibaren de aynı planlama doğrultusunda eğitim sürdürülecek.

İlkokul 1'inci sınıf öğrencileri ise yüz yüze eğitimin ilk haftasında her biri 30'ar dakikalık 5 ders saati uyum eğitimi alacak.

Uyum haftasından sonraki 28 Eylül-2 Ekim tarihlerini kapsayan hafta ve devamında da haftada 2 gün her biri 30'ar dakikalık 5 ders saati yüz yüze eğitim yapılacak. Ders saatleri arasında 10'ar dakikalık dinlenme süresi verilecek.

Okul yönetimlerince teneffüs saatlerinde öğrenciler arasındaki sosyal mesafenin korunması için nöbet görevi de dahil olmak üzere gerekli planlamalar gerçekleştirilecek.

ÖĞRENCİLERİN YÜZ YÜZE ALACAĞI DERSLER

MEB, yüz yüze eğitimin ilk haftasını henüz okul yaşamıyla yeni tanışacak okul öncesi ve ilkokul 1. sınıf öğrencilerin uyumuna ayırdı.

Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) Kovid-19 tedbirleri kapsamında kişisel hijyen, maske ve sosyal mesafe kuralları öğrencilere temassız oyunlar ve eğlenceli etkinliklerle anlatılacak.

Uyum haftasından sonraki 28 Eylül-2 Ekim tarihlerini kapsayan hafta ve devamında ise Türkçe dersi haftada 2 gün 3'er ders saati olmak üzere 6 ders saati, matematik haftada 2 gün 1'er ders saati olmak üzere 2 ders saati, hayat bilgisi haftada 2 gün 1'er ders saati olmak üzere 2 ders saati yüz yüze eğitimle verilecek.

Söz konusu derslerin yüz yüze işlenemeyen ders saatleriyle ilkokul 1'inci sınıf programındaki diğer dersler ise EBA TV ve EBA portal canlı sınıf uygulamalarıyla uzaktan eğitim sistemleriyle uygulanacak.

Uzaktan eğitimle ilgili tüm bilgilere "uzaktanegitim.meb.gov.tr" ve "eba.gov.tr" adreslerinden ulaşılabilecek.

 

Editör: Haber Merkezi