2022 yılının Ocak ayından itibaren geçerli olacak asgari ücret için görüşmeler Aralık ayında işçi, işveren ve kamu temsilcileri tarafından başlayacak. Konuyla ilgili açıklama yapan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Bilgin, "Rakam veremem ama asgari ücretle ilgili, toplumumuzun bugün karşı karşıya bulunduğu enflasyon sorununun, özellikle asgari ücretle çalışanların üzerindeki yükünü alacak bir çalışma, netice olacağını düşünüyorum" dedi. Peki, 8 milyon kişiyi ilgilendiren asgari ücret ne zaman açıklanacak? 2022 asgari ücret ne kadar olacak?

ASGARİ ÜCRET NE KADAR OLACAK?

Yükselen enflasyon rakamları sonrası asgari ücretteki artış beklentisi 2022’de önceki yıllara göre daha yüksek oldu.

Şuanda asgari ücret net 2 bin 826 lira. Hesaplanan asgari ücretin yeni yılda en az 3 bin 500 ile 4 bin lira aralığında belirlenebileceği iddia ediliyor. 

Türkiye'de yaklaşık 8 milyon kişi asgari ücretle geçimini sağlıyor.

Asgari geçim indirimini de (AGİ) asgari ücret belirliyor. İşsizlik ödeneği de, kıdem ve ihbar tazminat hesaplamaları da, isteğe bağlı sigorta primleri de SGK idari para ceza tutarları da yeni asgari ücretten direkt etkileniyor.

2021’e girerken asgari ücret yüzde 21.56 artmıştı: 2.325 liradan, 2.826 liraya 501 lira artmıştı. 2020’ye girerken yüzde 15.03 artmıştı: 2.021 liradan 2.325 liraya, 304 lira artmıştı. 2019’a girerken ise yüzde 26.06 artmıştı: 1.603 liradan 2.021 liraya 418 lira artmıştı.

Halihazırda; net 2 bin 826 lira olarak hesaplanan asgari ücretin yeni yılda (en az) 3 bin 500 lira, (en çok) 4 bin 500 lira aralığı arasında belirlenebileceği ileri sürülüyor.

ASGARİ ÜCRET NE ZAMAN BELLİ OLUR?

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin konuyla ilgili yaptığı açıklamada, "Asgari ücret gündemimizde. Burada rakam veremem ama asgari ücretle ilgili, toplumumuzun bugün karşı karşıya bulunduğu enflasyon sorununun, özellikle asgari ücretle çalışanların üzerindeki yükünü alacak bir çalışma, netice olacağını düşünüyorum." dedi.

Çalışmaların devam ettiğini dile getiren Bilgin, "Bunlar neticelendikten sonra aralık ayının ilk haftasında bir araya geleceğiz. Çok kısa sürede, eskisi gibi uzun olmayan sürede bunu neticelendireceğimizi söyleyebilirim." ifadesini kullandı.

asgariücret
ASGARİ ÜCRET NASIL BELİRLENİYOR?

2021 yılında uygulanacak asgari ücreti belirleyen Asgari Ücret Tespit Komisyonu çalışmalarına geçtiğimiz yıl 5 Aralık'ta başlamıştı. İşçi, işveren ve kamu temsilcilerinden oluşan komisyon yeni ücrete yıl sonunda yapılan görüşmeler ile karar verecek. 4 kez yapılan toplantı sonrası asgari ücret netlik kazanacak. Asgari Ücret Tespit Komisyonu önümüzdeki ay toplanacak.

Özellik asgari ücret konusunda Aralık ayı boyunca çalışmaların hız kazanması bekleniyor. Konuyla ilgili net açıklamaların ilerleyen günlerde gelmesi ön görülüyor.

 

Editör: Haber Merkezi