Vaka sayıları ve ölümlerdeki artış sonra hükümet yetkilileri harekete geçti. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, 81 ile aşı olmayan işçilerle ilgili genelge gönderdi. Bu genelgeye göre birçok kişi PCR testi zorunluluğu getirildi. Vatandaşlar, aşı olmayanlara PCR zorunluluğu mu getirildi? Kimler PCR testi yaptıracak? sorularına yanıt arıyor.

AŞI OLMAYANLARA PCR ZORUNLULUĞU MU GETİRİLDİ? KİMLER PCR TESTİ YAPTIRACAK?

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, 81 ile aşı olmayan işçilerle ilgili genelge gönderdi. Buna göre, Covid-19 aşısı olmayan işçilerden 6 Eylül itibarıyla iş yeri veya işveren tarafından zorunlu olarak haftada bir kez PCR testi istenebilecek.

KOVID-19 aşısı olmayan işçilerden 6 Eylül itibarıyla zorunlu olarak haftada bir kez PCR testi yaptırmaları işyeri/işveren tarafından istenebilecek.

PCR TESTİ NASIL YAPILIR?

Bakanlığın yaptığı açıklama sonrası vatandaşlar PCR testini nasıl yaptıracaklarını araştırıyor.

Koronavirüs ile yakından tanıdığımız PCR testi detaylı olarak açıklanacak olursa: sürüntü örneği alınarak uygulanan bir test türüdür. Kişinin burnundan ve boğazından alınan örneklerin incelenmesi ile test sonucu belli olur. Hastalığın ilk aşamasında burundan veya boğazdan örnek alınması yeterli olsa bile, hastalığın ilerlediği durumlarda havayollarından örnek alınması daha doğru bir sonuç alabilmek için önemlidir. Hastalığın ilerlemesine bağlı olarak burunda veya boğazda örnek kalmama durumu ile karşılaşılabilir.

PCR testi uygulanırken kan alma işlemi uygulanmaz. Sadece sürüntü yöntemi ile test yapmak mümkündür. Bu yüzden daha acısız bir test yöntemi olarak ifade edilebilir. Test, uzun çubuklar yardımı ile örnek alınarak uygulanır.

Editör: Haber Merkezi