Yavuz Müftüoğlu / TÜRKGÜN

KARSAN, Amerika ve Avrupa’nın gerçek yol şartlarına hazır ilk Seviye 4 otonom özelliklerine sahip otobüsü Otonom Atak Electric’in lansmanını Bursa’daki fabrikasında gerçekleştirdi.

Sürücüsüz otobüsü biraz heyecan ve karışık korkuyla yolcusu olarak tecrübe ettik.

Seviye 4 otonom bir aracın üstelik elektrikli olarak Karsan ve ülkemiz mühendislerinin gayretleriyle ortaya çıkması gururlandırdı bizi. Sürücüye ihtiyaç duymadan çevresini algılayabilen Otonom aracın farklı yerlerinde konumlanan çok sayıda LİDAR sensör bulunuyor.

Ön kısımda bulunan gelişmiş radar teknolojisi, RGB kameralarla yüksek çözünürlükte görüntü işleme, termal kameralar sayesinde ekstra çevre güvenliği gibi birçok yenilikçi teknoloji de Otonom aracın özellikleri arasında yer alıyor. Tüm bu teknolojileri Seviye 4 Otonom olarak sunabilen Otonom Atak Electric, planlanmış bir rota üzerinde sürücüsüz olarak hareket edebiliyor.

Gece veya gündüz, her türlü hava şartında otonom sürüşte 50 km/s hıza çıkabilen araç, bir otobüs sürücüsünün yaptığı; rota üzerindeki duraklara yanaşma, inme-binme süreçlerini yönetme, kavşak ve geçitlerle trafik ışıklarındaki sevk ve idareyi sağlama benzeri tüm işlemleri sürücüsüz olarak gerçekleştiriyor.

YOLCU TAŞIMAYA BAŞLADI

Bugüne kadar teslim edilen Atak ve Jest Electric’lerin toplamda 1 milyon kilometre üzerinde yol kat ederek elektrikli araçlar alanında ciddi bir tecrübeyi Karsan’a kazandırdığını, ifade eden Baş, “Atak Electric bir ara istasyondu. Otonom Atak Electric ise bizim odak noktamız. Bundan sonra devreye alacağımız her ürün otonom hazırlıklı olacak. Şu anda Amerika ve Avrupa’da bu boyutlarda Seviye 4 otonom araç üreten başka bir marka yok. İlk siparişimizi Romanya’dan aldık.

Ayrıca, aracımız, ABD’de Michigan’da bulunan bir üniversite içerisindeki gerçek rotada kullanıma geçerek kampüs içinde öğrencileri taşımaya başlayacak. Otonom Atak Electric için hedef pazarımız ise Kuzey Avrupa” ifadelerini kullandı. ADASTEC CEO’su Ali Ufuk Peker de Otonom Atak Electric ile birçok ilki gerçekleştirmenin gururunu yaşadıklarını ifade etti.

YAZILIMI YERLİ VE ÖZEL

AMERİKA ve Avrupa’nın gerçek yol şartlarında kullanıma hazır ilk Seviye 4 otonom özelliklerine sahip otobüsü olan Otonom Atak Electric, Karsan’ın 8 metre sınıfındaki yüzde 100 elektrikli modeli Atak Electric üzerinde yapılan çalışmalarla geliştirildi. Karsan Ar-Ge tarafından yürütülen projede, bir başka Türk teknoloji şirketi ADASTEC’le işbirliği yapıldı.

ADASTEC’in geliştirdiği Seviye 4 otonom yazılımları, Atak Electric’in elektrik-elektronik mimarisine ve elektrikli araç yazılımlarına entegre edildi. Otonom Atak Electric, gücünü BMW tarafından geliştirilen 220 kWh kapasiteli bataryalardan alan ve 230 kW güce ulaşarak 2500 Nm tork üreten Atak Electric’in üzerine inşa edildi. Atak Electric’in sahip olduğu 8,3 metrelik boyutları, 52 kişilik yolcu kapasitesi ve 300 km’lik menzili Otonom Atak Electric’i de sınıfında öncü hâle getiriyor.

Editör: Haber Merkezi