Aşure günü hadisleri ve duaları Mümin vatandaşlar tarafından yoğun olarak araştırılmaya başlandı. Aşure Arapça 10 anlamına gelen ‘aşara' kelimesinden türemiştir. Muharrem ayının onuncu günü Aşure Günü olarak kabul edilmektedir. Aşure günü bu sene 18 Ağustos'a denk geliyor. Peki, Aşure günü hadisleri nelerdir? Aşure günü okunacak dualar neler?

AŞURE GÜNÜ OKUNACAK DUALAR NELER?

O gün, oruç tutulacak; fakat Muharrem'in sadece 10'uncu günü oruç tutulmaz. (9.-10.), (10.-11.) veya (9.-10.-11.) günleri tutulur.

Muharrem'in birinci ila onuncu günü de dahil her gün okunan duâ, sabahleyin üç defa okunacak.

dualar

İşrakten sonra (kuşluk vakti) dört (4) rekat namaz kılınacak. Her rekatte Fatiha-yı şerifeden sonra elli bir (51) adet İhlas-ı şerif okunur.

Mekruh olmayan bir vakitte 2 rekat namaz kılınacak. Her rekatte Fatiha-yı şerifeden sonra on bir (11) İhlas-ı şerif okunur.

Bol bol istiğfâr edilecek.

70 (yetmiş) defa;"Hasbüna'llahu ve ni'me'l-vekîl ni'me'l-mevlâ ve ni'me'n-nasîr, gufrâneke rabbenâ ve ileyke'l-masir" denilecek.

"Lâ-ilâhe illâ ente sübhâneke innî küntü mine'z-zâlimîn" denilecek. Türkçe Anlamı: Senden başka ilah yok. Seni tenzih ederim. Muhakkak ki ben (nefsime) zulmedenlerdenim.

Gusl abdesti alınacak.

On mümine selâm verilecek.

Hasta bir kimse ziyâret edilecek.

En az bir mü'mine iftar ettirilecek ki bütün müminlere iftar ettirilmiş olur.

O gün eve, getirilen rızık artırılacak. Efdal olan 10 (on) çeşit olmasıdır.

Muharremin 10'unu, 11'ine bağlayan gece, 1 (bir) defa Zümer suresi okunacak.

AŞURE GÜNÜ İLE İLGİLİ HADİSLER NELER?

Aşure günü oruç tutanın, bir yıllık günahları affolur. (Hadis-i Şerif )

Aşure günü gusleden mümin, günahlardan temizlenir. (Hadis-i Şerif )

Aşure günü, aile efradının nafakasını geniş tutanın, bütün yıl nafakası geniş olur. (Hadis-i Şerif)

Aşure günü, ilim öğrenilen veya Allah'ı zikredilen bir yerde, biraz oturan, cennete girer. (Hadis-i Şerif)

Aşure günü, zerre kadar sadaka veren kimse, Uhud dağı kadar sevaba kavuşur. (Hadis-i Şerif )

Aşure günü, on Müslüman'a selâm veren, bütün Müslümanlara selâm vermiş gibi sevaba kavuşur. (Hadis-i Şerif)

Ramazan ayından sonra en faziletli oruç (ayı) Şehrullah (Allah'ın Ayı) olan Muharrem ayıdır. Farz namazdan sonra en efdal olan namazda gece namazıdır. (Hadis-i Şerif -Müslim)

Aşure günü bir yetimin başını okşayana, Allah' u Teala o yetimin başındaki kıllar kadar Cennet'te derece verir. (Hâdis-i Şerif- Gunyet-üt-Tâlibîn)

Aşure Günü tutulan orucun Allah katında, o günden önce bir senenin günahlarına kefaret olacağını kuvvetle ümit ediyorum. (Hadis-i Şerif-Tirmizi)

Muharrem Ayı'nda oruç tut. Çünkü o, Allah'ın ayıdır. Onda öyle bir gün vardır ki, Allah o günde bir kavmin tövbesini kabul etmiş ve o günde başka bir kavmi de affedebilir. (Hadis-i Şerif-Tirmizi)

Sıla-i rahmi terk eden, Aşure günü akrabasını ziyaret ederse, Yahya ve İsa'nın sevabı kadar ecre (sevaba) kavuşur. (Hadis-i Şerif)

Her kim aşura gününde ailesine ve ev halkına ikramda bulunursa Cenab-ı Hak da senenin tamamında onun rızkına bereket ve genişlik ihsan eder. (Hadis-i Şerif-Et-Tergîb ve'l-Terhib)

Aşure günü, zerre kadar sadaka veren kimse, Uhud dağı kadar sevaba kavuşur. (Hadis-i Şerif)

Bir başka hadisi şerifte de Aşûra günü yapılması faydalı olan işler de şöylece izah edilmiştir: "Bir kimse Aşura günü boy abdesti alır ise, ölüm hariç, hiç hasta olmaz"

"Bir kimse Aşura günü gözlerine sürme çeker ise, sene boyunca göz ağrısı görmez".

"Her kim aşura gününde ailesine ve ev halkına ikramda bulunursa Cenab-ı Hak da senenin tamamında onun rızkına bereket ve genişlik ihsan eder." (Hadis-i Şerif-Et-Tergîb ve'l-Terhib)

"Kimki Aşure günü Allah'ı zikreden bir topluluğa gider,onlarla beraber bir saat bulunursa,Onu cennete koymak Allah üzerine vacip olur." (Hadis-i Şerif)

"Kim akrabaları ile ilişkisini kesmiş iken Aşure günü onları ziyaret ederse Allah'ü Teala ona Zekeriyye (A.S.) ve İsa (A.S)'ın nasibini verir.Ve orta parmakla şehadet parmağının yakınlığı gibi cennette o iki Peygambere Aleyhimüsselam komşu eder." (Hadis-i Şerif-Şir'atül-İslam Şerhi)

"Aşurenin faziletine kavuşmaya çalışınız,çünkü o, Allah'ü Tealanın günler arasında Aşure mübarek bir gündür.O günde oruç tutana Allah nezdinde bulunan Meleklerin,Şehitlerin ve salihlerin ibadetleri kadar sevap verilir." (Hadis-i Şerif-Şiratül-İslam Şerhi)

 

Editör: Haber Merkezi