Geçen hafta Kulüpler Birliği’nde 14 kulübün almış olduğu, 6 hafta hakemler hakkında konuşmama kararı kulağa hoş geliyor. Bu karara katılmayan kulüpler, anında tepki verirken, karara imza atan kulüplerin teknik adamları ise, konuşmaya devam ettiler. Demek ki, bu uygulama sadece başkanları kapsayan göstermelik bir durummuş. Hakem kararları hakkında düzgün üslup ile beyanat vermenin, hatta eleştirmenin de, hakemliğimize bir zararı yok. Kulüplerimiz, hakemliğe zarar vermek istemiyorlarsa, Pazartesi gidip federasyondan hakem kellesi istemesinler, MHK’ ye kara listeler vermesinler. Hakemlerin terfi ve kokartlarına karışmasınlar. Bıraksınlar, MHK kendi ödül ve ceza sistemini hür iradesi ile uygulasın.

***

MHK icraatlarından da maalesef iyi sinyaller gelmiyor. Hafta sonu atamalarına ve oynanmakta olan kupa maçlarına baktığımızda, Merkez Hakem Kurulu’nun adalet terazisinin düzgün çalışmadığını görüyoruz. 1,5 seneden beri aynı klasmanda görev yapan baba-oğul, hakem- gözlemci zaten yoktu.

Kendini güncellemeyen, gündemi takip etmeyen yorumculara bakarak bu olayı tekrar Türkiye’nin gündemine taşıdınız. Kendinizce bu problemi çözdüğünüzü düşünüyorsunuz ama Türk hakemliğinde yeni bir dönem başlattınız. Şimdi de “dayısı” olan hakemler ve gözlemciler dönemi başladı. Yanlış anlaşılmasın biyolojik dayılardan bahsetmiyorum. Bu sütunlarda isim vermek yanlış olur ama liyakata bakılmaksızın yapılan görevlendirmeleri bütün camia biliyor, MHK’da biliyor.

***

Sevgili Ferhat Gündoğdu, etrafında olan bitenlere iyi bak. “Ben yöneticiyim, ben liderim” diyorsun. Atanmış olman, lider olduğun anlamına gelmez. Liderlik, icraatlarla, başarılarla kazanılır. Dikkatli, adaletli, etrafını iyi kontrol eden, çevresini sürekli denetleyen, kurulu dışındaki yardımcılara itibar etmeyenler, liderlik ve yöneticilik yapabilirler. Ülkemizde MHK Başkanlarının görev ömrü, maalesef en fazla 1,5 yıl. İz bırakmak isteyen bir Ferhat Gündoğdu isen, derhal o kara listeleri yırtıp atmalısın. Ve hemen bu hafta, o listedeki hakemlerin hepsine görev vermelisin. İşte o zaman lider olma yolunda büyük aşama kaydedersin.

Bunu yapmazsan, sana bakan herkes, dayatma ile boynuna asılan o listeleri görecektir. Bak Sevgili kardeşim, dedik ki, “Ferhat’ın zamana ihtiyacı var.” Ama su gibi akıp giden şu süreçte, senden ümit veren net bir icraat göremedi bu camia. Lütfen böyle devam etme. Yoksa herkes arkandan teneke çalar. Bunun en yakın örneği de, senden önceki MHK başkanıdır.