Halkalı-Kapıkule Demiryolu Hattı Projesi, Çerkezköy-Kapıkule Kesimi Yapım Sözleşmesi İmza Töreni'nde konuşma yapan Bakan Turhan,  İstanbul Havalimanı, Marmaray Tüp Geçidi, Yavuz Sultan Selim Köprüsü, Kuzey Marmara Otoyolu ve Avrasya Tüneli gibi büyük projelere yeni bir tanesinin daha eklenmesiyle mutluluk duyduğunu bildirdi.

Bakan Turhan, son 16 yıldır, yaklaşık 600 milyar liralık bir yatırımı;  ulaştırma altyapılarını iyileştirmek, bu ağları genişletmek ve uluslararası taşımacılık güzergahlarındaki eksik bağlantıları tamamlamak için gerçekleştirdiklerini kaydetti. Bu süre içerisinde yatırımlar için sadece kamu kaynaklarından faydalanmadıklarını belirten Turhan,  kamu kaynaklarının yanı sıra, yap-işlet-devret uygulamasını da aktif şekilde kullanarak çok büyük projeleri hayata geçirdiklerini gözler önüne serdi.

Bakan Turhan konuşmasında, kamu kaynaklarının yanı sıra AB hibelerinin de eklenerek,  Halkalı-Kapıkule Demir Yolu Hattı ile Ankara-İstanbul Hızlı Tren Hattı Köseköy-Gebze kesimi, Irmak-Karabük-Zonguldak Demir Yolu Hattı ve Samsun-Kalın Demir Yolu Hattı projelerinde hayata geçirildiğini belirtti. Ülkemizin, kıtaları birbirine bağlayan konumdaki küresel ticaret güzergahlarının odağında yer aldığını bu nedenle de bölgesel ve bölgeler arası bağlantıların geliştirilmesinde Türkiye'nin jeostratejik  konumun önemi olduğunu söyledi.

Bu önemin farkında olarak, Türkiye’nin ulaştırma politikalarının son zamanlarda bölgesindeki ulaştırma koridorlarına yönelik tamamlayıcı ve kapsayıcı bakış açısıyla şekillendirmeye çalıştıklarını ifade eden Bakan Turhan, aynı zamanda da ülke içinde ulaşım alanında çok modlu bağlantı sağlamaya çalışırken diğer yandan koridor nosyonuyla kıtalar arasında kesintisiz ve kaliteli altyapılar tesis ettiklerinin altını çizdi.

Başından bu yana Londra'dan Pekin'e uzanan Demir İpek Yolu'na gerekli önemi verdiklerini vurgulayan Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Cahit Turhan konuşmasını şu sözlerle sürdürdü:

"Yine bu hatta taşımacılık faaliyetlerinin en etkin şekilde gerçekleştirilmesini de oldukça önemsiyoruz. Bu dev proje açısından Bakü-Tiflis-Kars Demir Yolu Hattı'nın 30 Ekim 2017'de hizmete açılmasının çok anlamlı bir dönüm noktası olduğunu özellikle hatırlatmak isterim. İmzasını atacağımız, Halkalı-Kapıkule Demir Yolu Hattı Çerkezköy-Kapıkule kesimiyle hattın yük taşıma kapasitesi önemli oranda artacak. Bu kesimin yapımı için 275 milyon avro AB hibesi kullanacağız. Tamamlanmasıyla da Avrupa ülkeleriyle yüksek standartlı demir yolu bağlantısına kavuşmuş olacağız." 

 

Halkalı-Kapıkule Demir Yolu Hattı Projesi'nin hayata geçirilmesinin kolay olmadığının altını çizen Turhan, Türkiye-AB mali iş birliği süreci içinde sözleşme imzalama aşamasına gelinmesinin arkasında her iki taraf yetkililerinin 10 yıllık emeğinin bulunduğunu belirtti.

Bakan Turhan konuşmasında, AB Komisyonunun Hareketlilik ve Ulaştırmadan Sorumlu Üyesi Violeta Bulc'a Halkalı-Kapıkule Demir Yolu Hattı'nın gerçekleşmesindeki rolü ve katkıları nedeniyle teşekkürlerini sundu.  Bu projenin, Türkiye- Avrupa Birliği ilişkileri açısından ulaştırma ve mali iş birliği alanlarında kaydettiği en önemli mesafelerden biri olma gibi sembolik bir yönü de bulunduğunu ve Projenin temelini 18 Temmuz'da Çerkezköy'de Bulc ile birlikte atmanın mutluluğunu yaşayacağını ifade etti.

Turhan, projenin, her iki taraf için de hayırlı olmasını dilerken, bu önemli projenin Avrupa Birliği ile bütünleşme sürecini her manada daha görünür kılacağını söyledi.

Yapılan konuşmaların akabinde, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı AB ve Dış İlişkiler Genel Müdürü Erdem Direkler, Avrupa Birliği Sosyal ve Ekonomik Kalkınma Bölüm Başkan Yardımcısı Tibor Sztaricskai ile Kolin İnşaat Yönetim Kurulu Üyesi Celal Koloğlu tarafından sözleşme imzalandı.

 

 

 

Editör: Haber Merkezi